Γιατί χάνει η Αριστερά- «Παίζει με αντεπιθέσεις χωρίς να έχει ένα Μπαπέ»

Στις 25 Σεπτεμβρίου η Ιταλία ετοιμάζεται για μια αρνητική πρωτιά καθώς, εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, από τις γενικές εκλογές θα προκύψει μια νέα ακροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, προέδρου του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Η Μελόνι έχει συμμαχίσει με τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι του Φόρτσα Ιτάλια. 

Ο δεξικός/ακροδεξιός συνασπισμός καταγράφει ξεκάθαρη δυναμική σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο. Η απήχηση που φαίνεται να έχει μάλιστα στους Ιταλούς πολίτες ήταν ευδιάκριτη πολύ πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. 

Τι συμβαίνει όμως με τα υπόλοιπα κόμματα στην Ιταλία; Το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει το εκλογικό κλίμα στη χώρα. Σίγουρα πάντως είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τον ηγέτη του κόμματος  Ενρίκο Λέτα, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι και στη συνέχεια πάλεψε να σχηματίσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις συμμαχίες της Μελόνι.

Ο Λέτα αρνήθηκε να συμμαχήσει με το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο απέσυρε το καλοκαίρι την υποστήριξή του στον Ντράγκι επιταχύνοντας την πολιτική κρίση στη χώρα. Παράλληλα, απέτυχε το σχέδιό του να ενώσει τις δυνάμεις του με τους κεντρώους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνασπιστούν με τους Πράσινους και τις ακροαριστερές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από τότε, αγωνίζεται να στρέψει την προσοχή των ψηφοφόρων στο πρόγραμμα του κόμματός του. 

Προσπαθώντας να εξηγήσει τι έχει πάει στραβά με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα Μαουρίτσιο Κότα δήλωσε: «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ξεκάθαρα ένα υπεύθυνο κόμμα, παρέμεινε πιστό στον Ντράγκι, αλλά δεν κατάφερε να βρει μια αφήγηση για αυτήν την εκστρατεία… Δεν έχει πολλά να πει παρά να προειδοποιήσει τους πολίτες να μην ψηφίσουν υπέρ της Μελόνι– κάτι που εμφανίζεται ως αδύναμο και αρνητικό μήνυμα». 

Από την πλευρά του Τζιανφράνκο Πασγκουίνο, από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, περιέγραψε το πρόβλημα του κόμματος με ποδοσφαιρικούς όρους. «Το Δημοκρατικό Κόμμα παίζει με αντεπιθέσεις ενώ η Μελόνι είναι στην επίθεση. «Για να παίξεις με αντεπιθέσεις χρειάζεσαι καλούς παίκτες στην αντεπίθεση. Χρειάζεσαι ένα Μπαμπέ. Και η αριστερά δεν έχει Μπαπέ».

Αντίθετα, έχει τον Λέτα, το αρχέτυπο του Ιταλού ηγέτη της κεντροαριστεράς: απολύτως αξιοπρεπής αλλά σαφώς όχι χαρισματικός, μια αξιοσέβαστη φιγούρα. «Ο Λέτα είναι έξυπνος, ικανός και αξιόπιστος. Αλλά δεν είναι ούτε μαχητής ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπος», είπε ο Πασγκουίνο. «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να βρει ένα ισχυρό τόνο που θα του επέτρεπε να αιχμαλωτίσει ένα κατά τα άλλα αποσπασμένο εκλογικό σώμα», συνέχισε. «Το κόμμα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι ειλικρινά φιλοευρωπαϊκό, ιδιαίτερα ο Λέτα. Αλλά αυτό δεν το τονίζουν αρκετά. Θα έπρεπε να είχαν χτίσει ολόκληρη την εκστρατεία τους με θέμα την Ευρώπη», καταλήγει. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από france24