Για δύο νίκες και… βλέπουμε η Εθνική

«Σκασμένοι» ήταν στα αποδυτήρια της «Friends Arena» οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας από την ήττα (0-2) απέναντι στη Σουηδία, που για όποιον είδε την πρώτη ώρα της αναμέτρησης το αποτέλεσμα συνιστά «μαγική εικόνα».

Ο Μαυροπάνος είχε βάλει τα κλάματα για το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε και στάθηκε αιτία να αλλάξει η ροή του αγώνα, με τους πάντες να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να χάθηκε αυτό το παιχνίδι, όταν ακόμη και οι ίδιοι οι γηπεδούχοι παραδέχθηκαν στο τέλος τους πως υπέφεραν στο πρώτο ημίχρονο και είχαν την τύχη με το μέρος τους.

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, στενοχωρημένος ήταν ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Τζον Φαν΄τ Σχιπ, που είχε στήσει τέλεια την Εθνική ομάδα από τακτική άποψη, αλλά το πλάνο και η συνολική προσπάθεια κατέρρευσε από δύο αμυντικά λάθη, στα οποία, βεβαίως, θα μπορούσε να έχει υποπέσει οποιοδήποτε από τους διεθνείς.

Ο Ολλανδός τεχνικός κράτησε τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής για αρκετή ώρα στα αποδυτήρια και τους μίλησε για το παιχνίδι, ενώ ανέλυσε τα λάθη που έγιναν.

Ταυτόχρονα, τους προέτρεψε να σηκώσουν το κεφάλι και να συνεχίσουν με την ίδια πίστη στα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς μαθηματικά η κατάληψη της δεύτερης θέσης είναι ακόμη εφικτή, υπό προϋποθέσεις.

Ποιες είναι αυτές; Η Εθνική να κάνει δύο νίκες στους ισάριθμους αγώνες που της απομένουν για να περατώσει τις υποχρεώσεις της στο Β΄ προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης.

Η Ελλάδα θα είναι γηπεδούχος και στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, με Ισπανία και Κόσοβο, οπότε αν το σενάριο υλοποιηθεί θα φτάσει στους 15 βαθμούς.

Η Ισπανία έχει 13 βαθμούς και αν ηττηθεί από τη «γαλανόλευκη» ομάδα στις 11 Νοεμβρίου θα μείνει εκεί, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να φτάνει στους 12, οπότε όλα θα κριθούν την 8η και τελευταία αγωνιστική στον όμιλο.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει το Κόσοβο και με νίκη φτάνει στους 15 βαθμούς, την ώρα που η «ρόχα» θα είναι μεν γηπεδούχος αλλά με αντίπαλο τη Σουηδία.

Αν οι Σκανδιναβοί νικήσουν ή δεν ηττηθούν, οι Ίβηρες θα φτάσουν μάξιμουμ στους 14 βαθμούς και θα μείνουν τρίτοι, ενώ η Ελλάδα θα πάει στα μπαράζ για να διεκδικήσει πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Όσο για το μέλλον του Τζον Φαν΄τ Σχιπ στον πάγκο της Εθνικής; Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή και πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσία της ελληνικής ομάδας στα δύο τελευταία παιχνίδια της.

Ο Ολλανδός έχει ούτως ή άλλως συμβόλαιο έως το τέλος της προκριματικής φάσης, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης στα μπαράζ θα επιμηκυνθεί αυτομάτως.

Ο ίδιος θέλει να παραμείνει για να ολοκληρώσει την εξέλιξη της ομάδας, πήρε «πόντους» μετά τις εμφανίσεις της στα δύο τελευταία παιχνίδια (Γεωργία, Σουηδία), ενώ το δήλωσε ευθέως μετά το χθεσινό αγώνα:

«Έχω ένα συμβόλαιο που ολοκληρώνεται, θέλω να μείνω παραπάνω, αλλά δεν εξαρτάται από εμένα. Δεν με ενδιαφέρει το τι λένε οι άλλοι. Φτιάξαμε μία ομάδα με ποιότητα και μέλλον. Πρέπει να μεγαλώνεις και να αποκτάς εμπειρία».