Δεκάδες λίμνες ίσως κρύβονται στο εσωτερικό του Άρη

Στο υπέδαφος του Άρη υπάρχουν λίμνες και πρέπει να βούμε τρόπους πρόσβασης σε αυτές όταν καταφέρουμε να πάμε εκεί.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη είχαν αποκαλύψει εδώ και αρκετά χρόνια ότι στις πολικές περιοχές του πλανήτη υπάρχουν υπόγεια αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως για να διευκολύνουν την παρουσία του ανθρώπου εκεί.

Πριν από τρία χρόνια διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη κάποιες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού όχι μόνο υπάρχει άλλη μια πηγή νερού προς αξιοποίηση από τον άνθρωπο εκεί αλλά ίσως να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης που έκαναν σε δεδομένα του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν ότι υπάρχουν δεκάδες μικρές υπόγειες λίμνες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λίμνες αυτές βρίσκονται σε βάθος μικρότερου του 1,5 χλμ. διασκορπισμένες σε μια περιοχή έκτασης 10-30 χλμ. του Κόκκινου Πλανήτη. Τονίζουν πάντως ότι τα ευρήματα τους δεν είναι σαφή και πρέπει να γίνουν νέες έρευνες στην περιοχή που φαίνεται ότι βρίσκονται αυτές οι λίμνες για να επιβεβαιωθεί ή ύπαρξη τους.

Οι αμφιβολίες εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στις πολικές περιοχές του Άρη ακόμη και στο υπέδαφος είναι πολύ χαμηλές για να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή. «Είτε το νερό σε υγρή μορφή είναι κάτι κοινό στο υπέδαφος του Νότιου Πόλου του Άρη είτε υπάρχει εκεί κάτι άλλο εκεί που πρέπει να ανακαλύψουμε τι είναι» αναφέρουν οι ερευνητές.

Προτεινόμενα για εσάς