Διαστημική εταιρεία ιδρύει ο συνιδρυτής της Apple

Μπορεί ο Στήβεν Τζόμπς να κέρδισε όλη τη διασημότητα και αναγνώριση για τα επιτεύγματα της Apple αλλά αν δεν υπήρχε ο Στήβεν Βόζνιακ να κατασκευάσει τον Apple 1, τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο, η εταιρεία που άλλαξε τον κόσμο των υπολογιστών και αργότερα της κινητής τηλεφωνίας δεν θα υπήρχε. Ο Βόζνιακ δεν έγινε το ίδιο διάσημος με τον Τζομπς αλλά έχει κερδίσει τον σεβασμό στην βιομηχανία της τεχνολογίας και θεωρείται ένας από τους μεγάλους γκουρού του χώρου.

Ακολουθώντας τη μόδα των τελευταίων ετών όπου κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας της τεχνολογίας εισέρχονται στον διαστημικό τομέα ο Βόζνιακ ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει και αυτός τη δική του διαστημική εταιρεία.Ο 71χρονος Βόζνιακ με μια ανάρτηση του στα social media αλλά και ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα έκανε μεν γνωστή την πρόθεση του να ιδρύσει μια νέα διαστημική εταιρεία αλλά πιθανότατα για λόγους μάρκετινγκ άφησε να αιωρείται το αντικείμενο που θα δραστηριοποιηθεί η εταιρεία του δίνοντας τροφή για διάφορες εικασίες.

«Μια νέα ιδιωτική διαστημική εταιρεία ξεκινά και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτές που υπάρχουν μέχρι σήμερα» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Βόζνιακ. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκφωνητής αναφέρει «Μαζί θα πάμε μακριά. Θα φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και λύσουμε μαζί διάφορα προβλήματα. Αυτό δεν είναι μια ακόμη κούρσα, δεν είναι ένας διαγωνισμός ή ένα παιχνίδι. Δεν είμαστε ένας άνθρωπος, μια εταιρεία, ένα έθνος. Είμαστε ένας πλανήτης. Είμαστε εξερευνητές. Είμαστε οραματιστές, είμαστε μηχανικοί, είμαστε όντα που παίρνουμε ρίσκα. Είμαστε άνθρωποι και είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε για κάνουμε ότι είναι καλό και σωστό. Έτσι ήρθαμε για να φροντίσουμε ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα ώστε η επόμενη γενιά να ζήσει καλύτερα μαζί μας. Ο ουρανός δεν είναι πια το τελικό όριο».

 Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Privateer Space και στο πλευρό του Βόζνιακ βρίσκεται ο επί δεκαετίες φίλος και συνεργάτης του Άλεξ Φίλντινγκ ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων ψηφιακών συστημάτων Ripcord. Ο Φίλντινγκ ήταν κάποτε μηχανικός στην Apple. Το μότο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει ότι η νέα εταιρεία «θα εργαστεί για να διατηρήσει το Διάστημα ασφαλές και προσβάσιμο σε όλη την ανθρωπότητα».

Αυτή η αναφορά κάνει κάποιους να εικάζουν ότι ίσως σε πρώτη τουλάχιστον φάση η νέα εταιρεία θα ασχοληθεί με τεχνολογίες και συστήματα καθαρισμού των αμέτρητων διαστημικών σκουπιδιών που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν μόνιμο και σοβαρό κίνδυνο για δορυφόρους, διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς και γενικότερα για την διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου.