Δ. Περπατάρης στο Πρώτο: Οι εργοδότες αποκτούν μονομερώς περισσότερα δικαιώματα με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (audio)

Την εκτίμηση ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η εργοδοτική πλευρά αποκτά μονομερώς περισσότερα δικαιώματα, καθώς αυτό βρίσκεται στο DNA αυτής των ρυθμίσεων, εξέφρασε ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο οι απολύσεις γίνονται ευκολότερες και φθηνότερες για τους εργοδότες και παραμένουν αναιτιολόγητες, ενώ αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στην απεργία. Επίσης, «γίνεται φθηνότερη η εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί περισσότερο χρόνο τον εργαζόμενο, μη καταβάλλοντας αποζημίωσε σε χρήμα. Εξόχως αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το δικαίωμα στην απεργία.

«Όλοι οι άξονες οδηγούν σε εξατομίκευση του εργατικού δικαίου. Ενισχύεται η ισχυρή πλευρά του εργοδότη και αποδυναμώνεται η δυνατότητα αντίστασης του εξατομικευμένου εργαζομένου», είπε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον κ. Περπατάρη, επειδή δεν «προχώρησε» η ρύθμιση που υπάρχει εδώ και χρόνια  για διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από επιχειρησιακή συμφωνία, το σχέδιο νόμου «επιβάλλει νομοθετικά τη δυνατότητα στον εργοδότη, υπό το πρόσχημα του αιτήματος του εργαζομένου, να επιβάλλει περισσότερες ώρες απασχόλησης, χωρίς να απαιτείται να πείσει έστω ένα επιχειρησιακό σωματείο ή μια ένωση εργαζομένων».

«Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ θα έχουμε ένα μοντέλο, όπου ο εργοδότης θα μπορεί να ζητήσει παραπάνω ώρες – με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής του – χωρίς να απαιτείται να πείσει τουλάχιστον μια συλλογικότητα εργαζομένων. Μπαίνουμε σε ένα εξατομικευμένο μοντέλο το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απασχόληση, εάν αθροίσει και τις νέες δυνατότητες που αφορούν την τηλεργασία», τόνισε.

Στα θετικά του νομοσχεδίου, ο εργατολόγος είπε ότι είναι η ψηφιακή κάρτα, η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή, καθώς και το δικαίωμα της αποσύνδεση, για το οποίο – πάντως- σημείωσε ότι δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα στοχοποιηθεί ο εργαζόμενος από τον εργοδότη.