ΕΚΤ: Προς αύξηση των επιτοκίων παρά την πτώση του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα (0,5%) με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προθέσεις που θα αφήσει να διαφανούν για τη συνέχεια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το αν θα ακολουθήσει και τρίτη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι αντικείμενο εντατικών συζητήσεων, με αρκετούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι πιθανώς χρειάζεται περισσότερη δράση για να συγκρατηθεί η χειρότερη άνοδος των τιμών της ευρωζώνης εδώ και μία γενιά.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Η μείωση σε 9,2% τον Δεκέμβριο και 8,5% τον Ιανουάριο διατηρεί ωστόσο τον υπερτετραπλάσιο ετήσιο ρυθμό έναντι του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα κάνει τις ανακοινώσεις της στις 3:15 μ.μ. Ελλάδος στην Φρανκφούρτη και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει δεσμευτεί ότι μαζί με τους συναδέλφους της θα “επιμείνουν σε πορεία” που θα ανακόψει τον πληθωρισμό, θα μιλήσει μισή ώρα αργότερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να στείλει το γνωστό μήνυμα αποφασιστικότητας για τη μείωση του πληθωρισμού, το οποίο εκπέμπει σταθερά τους τελευταίους μήνες, προαναγγέλοντας και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.