Ερντογάν προς ΗΠΑ: Επιδιώκετε να χτυπήσετε τον εταίρο σας πισώπλατα

Σε αμερικανική «συνωμοσία» αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.
«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να εκδώσει στην Αμερική τον πάστορα Άντριου Μπράνσον ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία» και «τρομοκρατία».
«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, «επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο»» της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης στην ομιλία του να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους.
«»Χτυπήθηκε, βυθίσθηκε», δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «επιχειρήσεις».
Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «υπάρχουν πολυάριθμοι οικονομικοί τρομοκράτες», στους οποίους θα επιβληθεί «η τιμωρία που τους αξίζει, όπου τους πιάσουμε».
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα, θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε το πρωί της Δευτέρας και στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.
Ωστόσο, τα μέτρα για την συγκράτηση της πτώσης της λίρας και τη διάσωση των τραπεζών δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις αγορές.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.
Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις αγορές της ευρωζώνης, καθώς η νομισματική αναταραχή στην Τουρκία πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης στα πλέον επισφαλή assets, μεταδίδει το Bloomberg. Το spread του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν θα γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.
«Οι επενδυτές φεύγουν για ασφαλή καταφύγια και η περιφέρεια πλήττεται σκληρά. Η δήλωση του Ντι Μαιο δεν ήταν θετική, επειδή μοιάζει με τη ρητορική περί οικονομικού πολέμου που ακούγεται από την Τουρκία», δήλωσε ο Μάρτιν φαν Βλιετ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».
«Η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, bbc.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Καταρρέει η λίρα- Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες – Άλλες συνέπειες (video)www.ert.gr

2018-08-13 14:00:55

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ