Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί τη διαχείρισή του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η Τουρκία πιστεύει ότι θα ήταν ωφέλιμο να παραμείνει ανοικτό το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει σήμερα ότι το θέμα «θα πάρει μορφή» τις επόμενες ημέρες.

Ο Ακάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές από την τουρκική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις του Αφγανιστάν και υπάρχουν φόβοι ότι οι αντάρτες μπορούν να καταλάβουν την Καμπούλ μέσα σε 90 ημέρες.

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και συζητά το θέμα με τις ΗΠΑ επί εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει να πληρούνται κάποιοι επιμελητειακοί, οικονομικοί και διπλωματικοί όροι.

Ο Ακάρ από την πλευρά του επεσήμανε ότι υπάρχουν αναφορές περί αποχώρησης των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών από το Αφγανιστάν, αν κλείσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοικτό. Τις επόμενες ημέρες το ζήτημα θα πάρει μορφή», επεσήμανε.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείριση και την ασφάλεια του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας, όμως παρακολουθεί την κατάσταση μετά τη γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters