Η προέλαση των Ταλιμπάν προκαλεί «πανικό»

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση και σημαντική νίκη για τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η νότια πόλη ήταν κάποτε το προπύργιο των Ταλιμπάν και είναι στρατηγικής σημασίας ως εμπορικός κόμβος.

Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν επίσης την κοντινή πόλη Λασκάρ Γκα και πλέον ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο των επαρχιακών πρωτευουσών του Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη μέσα σε μια μέρα. Πέντε πρωτεύουσες των επαρχιών, ανάμεσά τους και μεγάλες πόλεις, έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν την Πέμπτη.

Η προέλαση των Ταλιμπάν ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Χιλιάδες άνθρωποι σε αναζήτηση ασφάλειας έχουν καταφύγει στην Καμπούλ. Ο αριθμός, ωστόσο, αλλάζει με την ώρα. Εκεί κοιμούνται στους δρόμους.

Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν με πολύ λίγα υπάρχοντας. Είναι άνθρωποι, που είχαν σπίτια και δουλειές, καταστήματα και αγροκτήματα, και έπρεπε απλώς να τα αφήσουν όλα πίσω και να προσπαθήσουν να τρέξουν.

Μερικοί από αυτούς χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν και το ταξίδι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς περνάει μέσα ​​από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και τις ενεργές πρώτες γραμμές. Η Καμπούλ είναι το τελευταίο μέρος που πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι μπορούν να πάνε. «Από εδώ που αλλού μπορούμε να τρέξουμε;», αναρωτιούνται.

 «Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε ψωμί ή να πάρουμε φάρμακα για το παιδί μου», δήλωσε στο BBC ένας 35χρονος πλανόδιος πωλητής που έφυγε από τη βόρεια επαρχία Κουντούζ, αφού οι Ταλιμπάν πυρπόλησαν το σπίτι του.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση που τους άφησε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Η κυβέρνηση λέει ότι πρόκειται να τους στεγάσει σε τζαμιά και να τους βοηθήσει, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για πολλούς.

Υπάρχει επίσης απογοήτευση που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκκενώνουν τους πολίτες τους και αφήνουν τους Αφγανούς στην τύχη τους.

Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η εξέγερση των ανταρτών έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και άλλα ξένα στρατεύματα αποσύρονται μετά από 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν σχεδόν 3.000 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για την εκκένωση ενός «σημαντικού» αριθμού προσωπικού της πρεσβείας σε ειδικές πτήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει 600 στρατιώτες για να βοηθήσει Βρετανούς υπηκόους που εγκαταλείπουν τη χώρα. Το προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας μειώθηκε στο βασικό πυρήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC