Η τελική πρόβα στη Μόσχα για την μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου για την «Ημέρα της νίκης» (βίντεο)

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η τελική πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 79ης επετείου της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945.

Κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας, συντάγματα, τάγματα και λόχοι των ενόπλων υπηρεσιών και των στρατιωτικών κλάδων, μονάδες παρέλασης από το πεζικό Σουβόροφ και τις ναυτικές, δόκιμες και στρατιωτικές μουσικές σχολές Ναχίμοφ, μέλη του κινήματος νεολαίας του Νέου Στρατού, γυναίκες στρατιωτικοί, κοζάκοι και μια ενοποιημένη στρατιωτική μπάντα παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία.

Ένα θρυλικό άρμα T-34 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το κόκκινο λάβαρο οδήγησε παραδοσιακά τη μηχανοκίνητη φάλαγγα κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ακολούθησαν τα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα Tigr, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A και Bumerang, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, οι εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 και τα οδικά κινητά συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) Yars.

Η τελική πρόβα ολοκληρώθηκε με ένα fly-past μαχητικών αεροσκαφών στο οποίο συμμετείχαν οι ακροβατικές ομάδες Russkiye Vityazi (Ρώσοι Ιππότες) που πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM και Strizhi (Swifts) σε αεροσκάφη MiG-29 και μια ομάδα έξι επιθετικών αεροσκαφών Su-25 που απελευθέρωσαν καπνούς στα χρώματα της ρωσικής εθνικής σημαίας.

Η κύρια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακά στις 9 Μαΐου. Φέτος, θα συμμετέχουν περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες, 75 οπλικά συστήματα και αεροσκάφη. Οι συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα παρελάσουν επίσης στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Συνολικά, οι στρατιωτικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε 28 ρωσικές πόλεις στις 9 Μαΐου και περιλαμβάνουν περισσότερους από 50.000 στρατιώτες και περίπου 1.000 είδη οπλισμού και στρατιωτικού υλικού.

Πηγή: Tass