Η Skoda Auto σταματά την παραγωγή λόγω έλλειψης τσιπ

Η αυτοκινητοβιομηχανία Skoda Auto θα περιορίσει ή θα σταματήσει εντελώς την παραγωγή αυτοκινήτων και στα τρία εργοστάσια της Τσεχίας από τις 18 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Η εταιρεία πήρε την απόφαση λόγω παγκόσμιων ελλείψεων τσιπ.

Η διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την τσεχική οικονομία. Η odakoda Auto, μέρος του Ομίλου Volkswagen, συμβάλλει περίπου στο 5% στο τσεχικό ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Η παραγωγή είχε ανασταλεί προηγουμένως για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο για τον ίδιο λόγο.

Η έλλειψη τσιπ ημιαγωγών πλήττει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξαρτώνται από την ασιατική παραγωγή, η οποία μειώνεται λόγω της πανδημίας του Covid-19.

«Αναμένουμε ότι η κατασκευή ημιαγωγών θα ξεκινήσει σταδιακά ξανά στο δεύτερο μισό του 2022. Η όλη κατάσταση όσον αφορά τις προμήθειες θα πρέπει να ηρεμήσει», δήλωσε ο Τόμας Κοτέρα, επικεφαλής επικοινωνίας της Skoda Auto.

Σύμφωνα με τον Κοτέρα, είναι προτεραιότητα για την εταιρεία να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και αποζημίωση για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σήμερα το 85% του κανονικού μισθού τους.

Τα τσιπ είναι στρατηγικά συστατικά του τρέχοντος ψηφιοποιημένου κόσμου. Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται ενώ οι παραγωγικές ικανότητες των ασιατικών χωρών είναι περιορισμένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει τον «Ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπς». Ο νέος νόμος προορίζεται να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη και να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία.

Πηγή: Euractiv