«Κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από την Ευρώπη μας», λένε οι Πολωνοί

Περισσότεροι από 100.000 Πολωνοί διαδήλωσαν την Κυριακή υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «θόρυβο» που έχει προκαλέσει η απόφαση πολωνικού δικαστηρίου  που κρίνει ότι τμήματα του δικαίου της ΕΕ είναι ασυμβίβαστα με το σύνταγμα της χώρας, προκαλώντας φόβους για έξοδο της χώρας από την ΕΕ – το λεγόμενο «Polexit».

Χαιρετίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου την Πέμπτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μόνο «μια ομάδα ίσων και πιο ίσων» ».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις στην Πολωνία και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, με 80.000-100.000 άτομα να συγκεντρώνονται μόνο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, κυματίζοντας σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ υπό το σύνθημα «Μένουμε!».

Ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν ενεργεία επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πολιτική Πλατφόρμα (Civic Platform), Ντόναλντ Τουσκ,  δήλωσε ότι οι πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Πολωνίας στην Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουν (από την ΕΕ)… για να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες ατιμώρητα», είπε, μιλώντας μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, περιτριγυρισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές πλαισιωμένους από βαν της αστυνομίας.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP, για τον οποίο οι επικριτές λένε ότι επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσίαση της άποψης της κυβέρνησης, έβγαλε ένα δελτίο ειδήσεων που έγραφε «διαμαρτυρία ενάντια στο πολωνικό σύνταγμα» κατά την κάλυψη των εκδηλώσεων της Κυριακής.

Οι ομιλητές στις διαδηλώσεις περιελάμβαναν πολιτικούς από όλη την αντιπολίτευση, καλλιτέχνες και ακτιβιστές. «Αυτή είναι η Ευρώπη μας και κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτήν», δήλωσε η Wanda Traczyk-Stawska, 94χρονη βετεράνος της Εξέγερσης της Βαρσοβίας του 1944 εναντίον των Ναζί Γερμανών κατακτητών.

Το PiS από την άλλη διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέδια για «Polexit». Ωστόσο, ήδη οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις της δεξιάς τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία βρίσκονται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που διάφορα θέματα, όπως  τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας ή η ανεξαρτησία του δικαστηρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian