Κινεζική μελέτη «στέλνει» τις γάτες σε καραντίνα – ΚΟΣΜΟΣ


Ερευνητές διέγνωσαν ήδη τον Αύγουστο ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τα κατοικίδια ζώα τους με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Κίνα τα ζώα θα πρέπει επίσης να απομονωθούν εάν ο ιδιοκτήτης τους είναι θετικός στον κορονοϊό και τούτο διότι οι γάτες θα μπορούσαν να μολυνθούν μεταξύ τους και να γίνουν υπερματαδότες.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με SARS-CoV-2. Κινέζοι επιστήμονες βεβαιώνουν τώρα ότι τα ζώα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. Έρευνα που διενεργήθηκε με αρκετές γάτες του κινεζικού “Harbin Veterinary Research Institute” απέδειξε ότι μετά την επαφή με μια μολυσμένη γάτα, και άλλα ζώα του ίδιου είδους έφεραν επίσης το παθογόνο SARS-CoV-2.

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν μπορούν οι γάτες να μεταβληθούν σε υπερμεταδότες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει γνωστή περίπτωση γάτας που μόλυνε άνθρωπο με κορονοϊό. «Είναι γνωστό ότι οι γάτες και τα κουνάβια μπορούν να προσβληθούν από το SARS-CoV-2. Υπάρχουν επίσης τίγρεις που ασθένησαν, αλλά κατά κανόνα έχουν λίγα συμπτώματα και δεν έχει επίσης ακόμη διαπιστωθεί ότι έχουν μολυνθεί από ανθρώπους ή ότι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους», λέει ο εξειδικευμένος γιατρός  στα θέματα αυτά Δρ Κρίστοφ Σπεχτ.

Αμερικανοί ερευνητές αντέδρασαν πάντως στην είδηση και ζήτησαν να μπουν  οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα σε καραντίνα και μάλιστα προτείνουν οι άνθρωποι που φροντίζουν τα ζώα με τις βελούδινες πατούσες να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Αλλά υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας; «Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει 100%, αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», προσθέτει ο Δρ Σπεχτ.

Πώς να αντιμετωπίζουμε όμως μια γάτα με  κορονοϊό; «Και εδώ, η υγιεινή είναι η πιο σημαντική λέξη-κλειδί», εξηγεί ο Δρ Σπεχτ. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ στενή σχέση με τα ζώα τους, αλλά όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων χαϊδεύουν τα ζώα τους, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα πρόσωπά τους ή το φαγητό», δήλωσε ο γιατρός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ ΚΟΣΜΟΣ.GR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ