Κορωνοϊός: Το «αποτύπωμά» του στα Ελληνόπουλα – Πόσα νοσηλεύτηκαν, πόσα κατέληξαν



Στην Ελλάδα σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2022 είχαν νοσηλευτεί 7.627 παιδιά εκ των οποίων τα 75 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ ενώ 11 κατέληξαν.

«Αν και τα παιδιά στην πλειονότητα τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (περισσότερα από 130 παιδιά στη χώρα μας) και φυσικά το Long-COVID» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κώστας Νταλούκας.

Μαλιστα, στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών από 6 μηνών έως και 5 χρόνων κατά την περίοδο της κυριαρχίας της παραλλαγής Οmicron και των υποπαραλλαγών της καταγράφονται υψηλά ποσοστά νοσηλείας. Υπολογίζεται πως τα 2/3 των νοσηλειών ανηλίκων λόγω κορωνοϊού αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών ομάδα- στόχο για την πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού. Πρόσφατα και η Διεθνής Ένωση Επιδημιολόγων απηύθυνε κάλεσμα για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού.