Κυρίαρχο στην αγορά το πλαστικό χρήμα (video)

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχτηκαν το 2017, αυξάνοντας κατά 50% τα έσοδα από ΦΠΑ. Πέρυσι ο συνολικός τζίρος από το πλαστικό χρήμα ανήλθε στα 23 δισ. Η εκτεταμένη χρήση καρτών καταγράφεται σε λιανεμπόριο, σουπερμάρκετ και βενζινάδικα.

Ακόμα και για μικροποσά που μπορούν να πληρωθούν με κέρματα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον κάρτα.
Οι χρεωστικές γεφύρωσαν την απόσταση μεταξύ μετρητών και πλαστικού χρήματος. Οδήγησαν σε εκτίναξη τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνοντας το 2017 κατά 50% τα έσοδα από ΦΠΑ (780 εκατ.). Από 210 εκατ. ευρώ έως 323 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ετήσιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος από την υποχρεωτική τοποθέτηση των POS και τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση των καρτών.
Στα 23 δισ. ανήλθε πέρυσι ο συνολικός τζίρος από το πλαστικό χρήμα. Η εκτεταμένη χρήση καρτών καταγράφεται σε λιανεμπόριο, σουπερμάρκετ και βενζινάδικα.
Η Ελλάδα ωστόσο παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε. στην αξία συναλλαγών με κάρτα με ποσοστό 20,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αν πιάναμε το 34,9% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θα κερδίζαμε τον ΕΝΦΙΑ αφού τα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ θα ήταν κατά 3,3 δισ. ευρώ υψηλότερα κάθε χρόνο.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρουwww.ert.gr

2018-07-06 15:12:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ