Μια εφαρμογή θα ελέγχει τους εργαζομένους που δηλώνουν ασθενείς

Ένα προηγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα τεθεί σύντομα στην υπηρεσία των εργοδοτών για να ελέγχει αν ένας υπάλληλος τους που δεν έχει πάει στην εργασία του επικαλούμενος ασθένεια είναι πράγματι άρρωστος. Η εταιρεία Binah από το Ισραήλ ανέπτυξε μια εφαρμογή στην οποία ο εργαζόμενος που δηλώνει ασθενής καλείται να κοιτάξει την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου ή την κάμερα του tablet ή του υπολογιστή του.

Όταν ο εργαζόμενος κοιτάξει την κάμερα η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της εφαρμογής θα πραγματοποιήσει έλεγχο των ζωτικών του λειτουργιών όπως τον καρδιακό ρυθμό,  τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου, τον ρυθμό της αναπνοής του κ.α. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η εφαρμογή μπορεί να εκδώσει διάγνωση «υψηλής ιατρικής ακρίβειας». Έτσι θα διαπιστώνεται αν κάποιος είναι πράγματι ασθενής ή όχι.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να αποδεχτεί αυτόν τον έλεγχο αλλά η ύπαρξη του δημιουργεί εκ των πραγμάτων σοβαρό ζήτημα αφού ενδεχόμενη άρνηση από πλευράς κάποιου εργαζομένου δεδομένα θα δημιουργήσει εστία αντιπαράθεσης με την εταιρεία που εργάζεται. Η Binah έσπευσε επίσης να σημειώσει ότι η εφαρμογή δεν αποθηκεύει τα δεδομένα ενός ελέγχου για να προλάβει έγερση ζητημάτων ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

«Υπάρχουν ήδη εργαλεία λογισμικού που παρακολουθούν και ελέγχουν πλήρως το πότε και πώς εργάζεται ένας υπάλληλος. Ο ιατρικός έλεγχος των υπαλλήλων από τέτοια εργαλεία είναι ένα νέο επίπεδο εισβολής με πολλές αρνητικές πλευρές. Τα κινητά τηλέφωνα και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν εντυπωσιακές συνδυαστικές δυνατότητες αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο ενός γιατρού τουλάχιστον όχι ακόμη» αναφέρει ο Τζέικ Μουρ, ειδικός στον τομέα της ασφάλειας του Διαδικτύου στην εταιρεία ESET που αναπτύσσει λογισμικό προστασίας από ιούς.

 

Προτεινόμενα για εσάς