Μ. Ζάγκα στο Πρώτο: Πρέπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα του 2010 (audio)

«Βλέπω δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται, καθώς το αργό πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 60% και το φυσικό αέριο 72,3%. Έχουν ανέβει οι τιμές σε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης», επεσήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, η Μαρία Ζάγκα, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και πρόεδρος της  Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

Ακόμα και στα ξύλα για καύση, υπάρχει αύξηση, υποστήριξε η κ. Ζάγκα, ενώ σε σχέση και με τις μετακινήσεις πολιτών, σημείωσε χρησιμοποιούν μηχανάκια για να γλιτώσουν χρήματα, βάζοντας 2 και 3 ευρώ.

Έχει αρχίσει το τρελό ράλι ανόδου των τιμών στα προϊόντα καυσίμων που οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών. Ολη αυτή την περίοδο ακινησίας, οι πετρελαιοπαραγωγοί έχασαν και θέλουν τώρα την αναπλήρωση του χαμένου κέρδους.

«15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και θα πάει πάνω από 1,00€. Πέρσι ξεκινήσαμε με 0,80€, κλείσαμε με 0,90€ και τώρα πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσει το 1,05-1,10€», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζάγκα. «Έχει πολλά παράγωγα προϊόντα το πετρέλαιο και παροχές υπηρεσιών που επηρεάζονται, άρα έχει αρχίσει το ράλι που δεν σταματά με τίποτα».

Είμαστε από τις πλέον ακριβές χώρες στην Ευρώπη, γιατί έχουμε βαριά φορολογία στα καύσιμα. Η Ελλάδα είναι η 3η ακριβότερη χώρα πανευρωπαϊκά στην αμόλυβδη λόγω του ειδικού φόρου, σημείωσε η κ. Ζάγκα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2010 ο ειδικός φόρος ήταν 21€ στα 1000 λίτρα. «Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε, για την καταπολέμηση του παραεμπορίου να αρχίσει να αυξάνει τον ειδικό φόρο. Το 2011 έκαναν την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, γιατί είχαν παρατηρήσει ότι πολλοί επαγγελματίες για οικονομία, έβαζαν πετρέλαιο θέρμανσης στα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα».


Όταν ο ειδικός φόρος φτάνει στα ¾ της τιμής του λίτρου, δηλαδή, στο 1,5€ το 1€ είναι φόρος που πάει κατευθείαν στην τσέπη του κράτους, τελικά χάνουν, γιατί πέφτει η κατανάλωση, υποστήριξε η κ. Ζάγκα και κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης να επανέλθει στα παλιά επίπεδα, για να υπάρξει ισορροπία.