Νίκη της κεντροαριστεράς- Αργούν οι συνομιλίες για σχηματισμό συνασπισμού

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ παραδέχτηκε την εκλογική ήττα αναγνωρίζοντας τη νίκη της αριστερής αντιπολίτευσης μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της βασικής βιομηχανίας πετρελαίου στον μεγαλύτερο παραγωγό της δυτικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι οι Συντηρητικοί ηττήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα , οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πλέον  η ισχυρότερη δύναμη.

«Το έργο της συντηρητικής κυβέρνησης έχει τελειώσει αυτή τη στιγμή», είπε η Σόλμπεργκ στους υποστηρικτές του συντηρητικού κόμματος τη Δευτέρα. «Θέλω να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος τώρα φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για αλλαγή κυβέρνησης», είπε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας σε κόσμο που τον επευφημούσε είπε: «Περιμέναμε, ελπίζαμε και δουλέψαμε τόσο σκληρά, και τώρα μπορούμε επιτέλους να το πούμε: Τα καταφέραμε!».

Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Παρόλα αυτά, το ακριβές σχήμα του συνασπισμού «Red-Green» που θα διοικεί τη σκανδιναβική χώρα δεν είναι καθόλου σαφές. Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι θα ήθελε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση με άλλα κεντροαριστερά κόμματα.

Η νέα νορβηγική κυβέρνηση θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα του Κέντρου και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα. Αυτό, σύμφωνα με την Die Zeit, είναι το «Σχέδιο Α», αλλά θέλουν να καλέσουν όλα τα κόμματα σε συνομιλίες που θέλουν αλλαγή κυβέρνησης.

Τα τρία κόμματα της Κεντριαριστεράς διαθέτουν πλειοψηφία 89 εδρών στο νορβηγικό κοινοβούλιο Storting – ( απαιτούνται τουλάχιστον 85 από τις 169 έδρες)

Ωστόσο, η πιθανή συμμαχία του Στέρε με το κόμμα του Κέντρου και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα δοκιμάζεται καθώς υπάρχουν διαφωνίες για βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αν θα ζητηθεί επίσης η υποστήριξη δύο μικρότερων αριστερών κομμάτων, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων.

Ένας τριμερής αριστερός συνασπισμός θα απαιτούσε από τον μελλοντικό πρωθυπουργό να πείσει τους πιθανούς εταίρους του να συμβιβαστούν σε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων, από το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου και την ιδιωτική ιδιοκτησία έως τις σχέσεις της Νορβηγίας με την ΕΕ.

«Θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να μιλήσουμε με τα άλλα μέρη», δήλωσε ο Στέρε.

 Η Άννικεν Χούτφελντ των Εργατικών είπε ότι η νίκη ήταν «πέρα από κάθε προσδοκία. Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη πλειοψηφία για αλλαγή. Σημαίνει πολλά να σχηματίσουμε κυβέρνηση με το κόμμα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς και του Κέντρου και ελπίζω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα ».

Ο ηγέτης όμως της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που υποστηρίζει μια ευρύτερη πεντακομματική συμμαχία, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες για τον συνασπισμό θα ήταν σκληρές. «Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος για εξουσία και πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο που δεν περνάει από εμάς – και θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη», είπε ο Audun Lysbakken  μιλώντας στους υποστηρικτές του.

Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, με τη Σοσιαλιστική Αριστερά να αντιτίθεται στην περαιτέρω έρευνα και τους Πράσινους να απαιτούν διακοπή της παραγωγής έως το 2035.

Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία μετά τη δημοσίευση τον περασμένο μήνα της προειδοποίησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι επικίνδυνα κοντά στην «εκτός ελέγχου» τροχιά.

Ο Στέρε απέρριψε το τελεσίγραφο του κόμματος των Πρασίνων και εξέφρασε την απροθυμία του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με το Κομμουνιστικό Κόμμα, που προβλέπεται να έχει οκτώ βουλευτές. Το κόμμα του Κέντρου δεν ενδιαφέρεται επίσης για έναν επίσημο συνασπισμό με τη Σοσιαλιστική Αριστερά.

Να σημειωθεί ότι τόσο το Συντηρητικό κόμμα όσο και οι Εργατικοί υποστηρίζουν τη σταδιακή απόσυρση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 14% του ΑΕΠ της Νορβηγίας και το 40% των εξαγωγών της χώρας. Ο κλάδος παρέχει επίσης 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας και έχει βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο πλούτου ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

naftemporiki.gr