Ντούμα: Αυτοψία διεθνών εμπειρογνωμόνων 10 ημέρες μετά την «ώρα μηδέν»

Εμπειρογνώμονες του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) εισήλθαν στη συριακή πόλη Ντούμα, αναμένοντας από το Σάββατο πρόσβαση στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα. Το συριακό πρακτορείο SANA μεταδίδει ότι ξεκίνησε η αυτοψία, υπενθυμίζοντας ότι το καθεστώς Άσαντ απορρίπτει μαζί με τη Ρωσία απορρίπτει ως κατασκευασμένες τις κατηγορίες για επίθεση με βόμβες χλωρίου και άλλα νευροτοξικά όπλα, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 43 αμάχων, στις 7 Απριλίου.
«Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει παραβιάσει την περιοχή της αυτοψίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών  προειδοποιούσε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν εξαφανιστεί οι αποδείξεις χρήσης χημικών στη Ντούμα.
Οι ΗΠΑ είχαν ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραποίησε τις αποδείξεις, καθώς η ρωσική στρατονομία εισήλθε την Παρασκευή στη Ντούμα, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα γύρω από τη Δαμασκό που ανακτά ο συριακός στρατός.

Syria chemical attack: Investigators allowed to visit site
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 17, 2018

Σε συνάντηση με τον Πούτιν – και σύντομα – ελπίζει η Μέρκελ
«Κατά την άποψη μου ο αριθμός των θεμάτων, από την Ουκρανία και το φυσικό αέριο έως το μεγάλο θέμα που λέγεται Συρία επιβάλλουν άμεση ανταλλαγή απόψεων»,  διαμηνύει η καγκελάριος τη Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας και πάλι ότι  πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι διαλόγου με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 , το θέμα της Ουκρανίας και την κατάσταση στην Συρία.
«Η Γερμανία διαδραματίζει έναν ειδικό μεσολαβητικό ρόλο που της επιτρέπει να διατηρεί ανοικτό το παράθυρo διαλόγου με τη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Σοσιαλδημοκράτης  που αφού προώθησε σκληρότερη γραμμή έναντι της Μόσχας, φαίνεται να επιστρέφει στην παραδοσιακή γραμμή του κόμματος του, που θεωρεί ότι είναι ο συνεχιστής της γερμανικής πολιτικής του «ανοίγματος» προς τη Σοβιετική Ένωση (Ostpolitik) τη δεκαετία του 1970.
Εμ.Μακρόν: «Πυραυλικές επιθέσεις για την τιμή της διεθνούς κοινότητας»
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι πυραυλικές επιθέσεις κατά βάσεων του καθεστώτος της Δαμασκού που έχουν σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έγιναν «για την τιμή της διεθνούς κοινότητας».
«Αυτά τα πλήγματα δεν διευθετούν τίποτε, αλλά βάζουν τέλος στο σχήμα που μετέτρεψε το στρατόπεδο του δικαίου σε στρατόπεδο του αδυνάμου», τόνισε.
Ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο, ο  αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζόν Χάντσμαν σε μήνυμά του τονίζει εξάλλου ότι «είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ειρήνη στην Μέση Ανατολή χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο τραπέζι των συνομιλιών».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ανασκευάζει η κρατική τηλεόραση της Συρίας για τη σημερινή επίθεση-Λάθος συναγερμόςwww.ert.gr

2018-04-17 16:21:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ