Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (video)

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν (JCPOA) και την επαναφορά στο ύψιστο επίπεδο των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη της αντίδραση η Τεχεράνη επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ ως παράνομη, παράτυπη, και υπονομευτική προς τις διεθνείς συμφωνίες, ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως το Ιράν παραμένει στην πυρηνική συμφωνία, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, πως ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ, Ρωσία και Κίνα και πως η χώρα του βρίσκεται σε ετοιμότητα για επανέναρξη της ανάπτυξης της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ και ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τραμπ: Παρελθόν η «καταστροφική» συμφωνία – Επαναφορά των κυρώσεων έπειτα από μεταβατική περίοδο
AP Photo/Evan Vucci
Ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη διεθνή συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική», λέγοντας ότι υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, τονίζοντας ότι διαθέτει «αποδείξεις» ότι το Ιράν ψεύδεται.
Την ίδια στιγμη δήλωσε έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν θα είναι έτοιμο, λέγοντας πως θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή που αντιπροσωπεύει.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το σχετικό υπόμνημα για την επαναφορά όλων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων που θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών, μεταξύ αυτών και ορισμένες που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα, τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια.

Ο συμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ Μπολτον λέει ότι «η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Βόρεια Κορέα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχθεί ανεπαρκείς συμφωνίες» / Ο ΥΠΕΞ Πομπεο πηγαίνει ήδη στην Β Κορέα.
— Lena Argiri (@lenaargiri) May 8, 2018

Ψυχραιμία και επικρίσεις από το Ιράν: «Ψυχολογικός πόλεμος» η απόφαση Τραμπ

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «ψυχολογικό πόλεμο» που δεν θα κερδίσει.
Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Η ΕΕ καλεί τους υπόλοιπους εταίρους της πυρηνικής συμφωνίας να την τηρήσουν
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία της  μετά τη σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων».
«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», είπε και πρόσθεσε: «Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

The EU regrets today’s statement by President of United States on #IranDeal. It is not a bilateral agreement & not in the hands of any single country to terminate it unilaterally. EU determined to preserve it.@FedericaMog statement: #JCPOA pic.twitter.com/x0RCxvjAg7
— European Commission (@EU_Commission) May 8, 2018

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση» και πως οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την κίνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.
«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη σημαντική συμφωνία, που διασφαλίζει ότι η Μέση Ανατολή και ο κόσμος στο σύνολό του είναι πιο ασφαλής» σχολίασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Λίγο αργότερα ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία προειδοποιούσε τις γερμανικές εταιρείες να σταματήσουν άμεσα να δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Την κίνηση Τραμπ σχολίασε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έκανε λόγο για ένα «σοβαρό λάθος», καθώς η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δουλεύει» και πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να παραμείνει σε ισχύ.
Αντιδράσεις από Ρωσία και Τουρκία
Η Μόσχα εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την απόφαση Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία.
«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν – λόγοι για τη διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Παράλληλα το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.
Η Τουρκία ήδη ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν. «Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις και πως η συμφωνία θα συνεχιστεί με άλλα κράτη.
Ισραήλ και Σαουδική Αραβία χαιρετίζουν τη συμφωνία
Το Ισραήλ δια του του πρωθυπουργού του Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, χαιρέτισε την απόφαση Τραμπ «θαρραλέα» και «σωστή». Ο Νετανιάχου εξέφρασε βαθιά εκτίμηση εκ μέρους της χώρας του για την απόφαση ενάντια στη «συνταγή για την καταστροφή», όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία που κατηγόρησε το Ιράν ότι «χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Διεθνής συναγερμός ενόψει της ανακοίνωσης Τραμπ – ‘Ερχεται το τέλος της συμφωνίας, λέει το Ιράν
www.ert.gr

2018-05-09 05:20:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ