Ονοματολογικό ΠΓΔΜ – Στην υλοποίηση της συμφωνίας στρέφεται το ενδιαφέρον (video)

Στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες, στρέφεται τώρα η προσοχή. Η κυβέρνηση τονίζει ότι με την επίλυση του ονοματολογικού κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ταλαιπωρήσει για χρόνια τις δύο χώρες και την περιοχή και ανοίγει νέα σελίδα συνεργασίας στα Βαλκάνια. Στη σημασία της συμφωνίας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή  συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ινδίας, ενώ συνεχίζονται τα εγκωμιαστικά σχόλια από ξένους αξιωματούχους και τον διεθνή τύπο. H κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε προς κύρωση στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σκόπια: Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας (video)

Μιλώντας στον Αλφα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι γείτονες παίρνουν ρίσκο γιατί μας εμπιστεύονται ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί σαν το παράρτημα του κόμματος της σκοπιανής αντιπολίτευσης, VMRO.
Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ το κλίμα δυναμίτισε και η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας FAZ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν θα ακυρώσει μία συμφωνία για το ονοματολογικό.

Αντιπαράθεση Μαξίμου-ΝΔ για το δημοσίευμα της FAZ (video)

Κυβερνητικές πηγές καλούν τον πρόεδρο της ΝΔ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FZ, σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν θα ακυρώσει μία συμφωνία για το ονοματολογικό, αλλά και να ομολόγησε ότι έπρεπε να επιδείξει μία αντιπαλότητα προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
Το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη, απάντησε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος, ανέφερε απόψε, μέσω  twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
Κάνει φασαρία για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για να μη διασπαστεί το κόμμα του, λέει ο ρεπόρτερ της FAZ.
Η υποκρισία και το εμπόριο πατριωτισμού σε όλο τους το μεγαλείο.
— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) June 18, 2018

Τις θέσεις της για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ επανέλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά σε συνάντηση  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  Σεργκέι Στάνισεφ, στις Βρυξέλλες. Κατανοούμε το ενδιαφέρον των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, σημείωσε η κ.Γεννηματά.
Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-06-18 22:32:47

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ