Ποινές κάθειρξης σε αντιφασίστες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» – ΚΟΣΜΟΣ

Στρατοδικείο της Αγίας Πετρούπολης επέβαλε χθες ποινές κάθειρξης 7 και 5,5 ετών σε δύο νέους ηλικίας 25 και 28 ετών, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», προκαλώντας τις επικρίσεις των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τον 25χρονο Βίκτορ Φιλινκόφ, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της επταετούς κάθειρξης και τον 28χρονο Γιούλιι Μπαγιάρσινοφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5,5 ετών.

Έξω από το κτίριο του στρατοδικείου στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης, τα οποία μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ντροπή», «η FSB είναι ο υπ’ αριθμόν 1 τρομοκράτης», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», «Ο αντιφασίστας δεν είναι τρομοκράτης». Η αστυνομία παρενέβη και συνέλαβε 30 από τους συγκεντρωθέντες, αφού προηγουμένως τους είχε ζητήσει να διαλυθούν.

Ο Φιλινκόφ και ο Μπαγιάρσινοφ παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στους πυρήνες «της διαπεριφερειακής τρομοκρατικής οργάνωσης αναρχικής κατεύθυνσης με την ονομασία ‘Σετ’ («Δίκτυο») της Αγίας Πετρούπολης, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ιδρύθηκε με σκοπό «την ανατροπή της εξουσίας» στη Ρωσία. Κατά την άποψη της ανάκρισης, τα μέλη του «Δικτύου», εκπαιδευόντουσαν, με σκοπό να καταλάβουν κτίρια, να χειρίζονται όπλα και να παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την ενοχή τους, ισχυριζόμενοι ότι η υπόθεση ήταν χαλκευμένη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βίκτορ Φιλινκόφ αρνήθηκε να παραδεχθεί την ενοχή του και πρώτος ανακοίνωσε ότι υπέστη βασανιστήρια από τους ανακριτές της FSB με ηλεκτροσόκ. Ο αντιφασίστας Γιούλιι Μπαγιαρσινοφ παραδέχθηκε την ενοχή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπαγιάρσινοφ ζήτησαν τη μεγαλοψυχία του δικαστηρίου, όπως και να λάβει υπ’ όψιν το γεγονός ότι παραδέχθηκε την ενοχή του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φιλινκόφ δήλωσαν ότι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τίποτα δεν αποδεικνύει την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης «Δίκτυο», όπως και ότι στον Φιλινκόφ η ανάκριση επανειλημμένα άσκησε πιέσεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βιτάλι Τσερκάσοφ, ο Φιλινκόφ πρέπει να αθωωθεί, καθώς δεν διέπραξε έγκλημα.

Στην Αγία Πετρούπολη, καταδικάστηκε με τις ίδιες κατηγορίες ένας ακόμη κατηγορούμενος ο Ίγκορ Σίσκιν, ο οποίος παραδέχθηκε πλήρως την ενοχή του, υπέγραψε συμφωνία με την ανάκριση και κατέθεσε εναντίον των άλλων κατηγορουμένων. Στον Σίσκιν επεβλήθη ποινή κάθειρξης 3,5 ετών.

Η ποινική δίωξη για τη λεγόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Δίκτυο» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της FSB τον Οκτώβριο του 2017. Συνελήφθησαν 11άτομα στις πόλεις Πένζα, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι αναρχικοί και αντιφασίστες.

Πολλοί κατηγορούμενοι ισχυρίσθηκαν ότι τα στοιχεία της δικογραφίας είναι κατασκευασμένα από την FSB, ενώ επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι παραδέχθηκαν την ενοχή τους υπό την πίεση των βασανιστηρίων τα οποία υπέστησαν. Η Ανακριτική Επιτροπή δεν διαπίστωσε στις ενέργειες της FSB κάτι που να αντιβαίνει τη νομοθεσία.

Στις 10 Φεβρουαρίου στην πόλη Πένζα, σε επτά από τους κατηγορούμενους της ίδιας υπόθεσης επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 6 έως 18 χρόνια.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Ρώσοι επιστήμονες, παράγοντες των Γραμμάτων και Τεχνών, παιδαγωγοί, γιατροί, επιχειρηματίες, ψυχολόγοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, βουλευτές της Κρατικής Δούμας και βουλευτές τοπικών κοινοβουλίων με ανοιχτές επιστολές ζητούσαν τη αναίρεση της απόφασης, τη διεξαγωγή νέας έρευνας και την τιμωρία όσων εμπλέκονται σε βασανιστήρια των κατηγορουμένων.

Στην Μόσχα είχε πραγματοποιηθεί πικετοφορία 50 ατόμων έξω από το κτίριο της FSB, όπως και στην Αγία Πετρούπολη σε ένδειξη συμπαράστασης των κατηγορουμένων.

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστηρίου στην Πένζα «τερατώδη» και τις ποινές που επέβαλλε «ποινές σταλινικού τύπου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ