Πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές θέσεις σε Χάμα και Χαλέπι

«Εχθρικές» πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν αργά χθες βράδυ, βάσεις στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι στη Συρία, ανακοίνωσε ο στρατός. Στις 9 Απριλίου, το συριακό καθεστώς και το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε φονικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης στην κεντρική Συρία.
Τουλάχιστον 26 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς, ανάμεσά τους και Ιρανοί, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μερικές ημέρες αργότερα, η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξαπέλυαν πλήγματα εναντίον πολλών στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος, σε αντίποινα για μια επίθεση στην οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, ακόμη τότε προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, με δεκάδες νεκρούς, σύμφωνα με αντάρτες και οργανώσεις αρωγής.
«Μια νέα επίθεση έγινε με πυραύλους του εχθρού εναντίον στρατιωτικών θέσεων στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι», αντίστοιχα στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε επίσης λόγο για πυραυλικά πλήγματα και σημείωσε ότι σε δύο από τις βάσεις που έγιναν στόχοι στάθμευαν «ιρανικά στοιχεία». Το Παρατηρητήριο πάντως δεν έκανε λόγο για ανθρώπινες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει ποιος έκανε τα πλήγματα.
Πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Συρία, σημείωσε ότι εκτιμά πως υπάρχουν δεκάδες τραυματισμοί και θάνατοι στις επιδρομές, οι οποίες είχαν στόχο κέντρα διοίκησης παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι σχέσεις τους είναι όλο και πιο τεταμένες, καθώς στο θέατρο της συριακής σύρραξης ο ισραηλινός στρατός βλέπει τρεις εχθρούς του να επιχειρούν μαζί: τα στρατεύματα του ίδιου του συριακού καθεστώτος, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στη Συρία. Ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αυτόν τον μήνα, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να «κινούνται εναντίον του Ιράν στη Συρία».
Στο μεταξύ, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι υπάρχει μια συμφωνία εκκένωσης στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, που βρίσκεται στη νότια Δαμασκό και όπου παραμένουν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφές επί του παρόντος αν η συμφωνία αφορά την απομάκρυνση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnikwww.ert.gr

2018-04-30 05:50:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ