Ρώσος πρεσβευτής στο ΤΑΣΣ: Αναβάλλεται η επίσκεψη Λαβρώφ (video)

Δια στόματος του ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι η σχεδιαζόμενη για το Φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα αναβάλλεται, απόρροια των όσων είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες. Η κυβέρνηση διαμηνύει στη Μόσχα πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, σημειώνει ωστόσο ότι δεν αλλάζει η πολιτική της για προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Το θέμα, απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών.
Στο ρεπορτάζ ο Νίκος Μελέτης.

Σε μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, καθώς επισήμως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, η επίσκεψη του κ.Λαβρόφ στην χώρα μας που προγραμματίζονταν για το φθινόπωρο, αναβάλλεται .
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Μασλόφ που σε συνέντευξή του στο ΤΑΣΣ δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χάνει την επικαιρότητα της η επίσκεψη τουλάχιστον για το διάστημα που είχε γίνει γνωστό.
Ο κ.Μασλοφ μάλιστα είπε ότι θα απελαθούν Έλληνες διπλωμάτες αλλά ο αριθμός τους και ο χρόνος απέλασης δεν είναι ακόμη γνωστός.
Πάντως η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς στέλνει διπλό μήνυμα στην Μόσχα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, και συγχρόνως μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης.
Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Ρώτησα γιατί η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν σε έντονο ύφος και η απάντηση ήταν ότι το ότι επέμεινε το Ρωσικό ΥΠΕΞ στο να παρουσιάσει την Ελλαδα να λειτουργεί βάσει έξωθεν εντολών είναι απολύτως προσβλητικό πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ήδη από το Σάββατο είχε απαντηθεί και είχε απορριφθεί από την Αθήνα ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.
Και κυρίως υπηρχε η βούληση να δοθεί σε αυστηρό τόνο το μήνυμα ότι δεν γίνεται αποδεκτή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Και μαλιστα σε περιστατικά για τα οποία όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα όποια αντίμετρα της Μόσχας και κατόπιν ,ελπίζοντας ότι δεν υπάρξει κάποιο νέο επεισόδιο, θα αρχίσουν οι προσπάθειες για αποκατάσταση των διαύλων για εκτόνωση της έντασης.
Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον η δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζωφ, καλού γνωστή της Ελλάδας, καθώς έχει προϋπηρεσία ως ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό αλλά και τα Βαλκάνια, ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν εισέλθει σε φάση ψυχρότητας, τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψυχρότητα αυτή θα είναι μάλλον σύντομη.
Και έχει σημασία ότι η δήλωση αυτή έγινε στο περιθώριο της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης των Ρώσων διπλωματών. Και ίσως είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια , και χάνεται σιγά σιγά το παιγνίδι επιρροής, καθώς η κάθε χώρα μια μετά την άλλη παίρνει τον δρόμο για το ΝΑΤΟ ενώ και οι αγωγοί, εργαλείο επιρροής δεν προχωρούν, ενώ αντιθέτως προωθείται το σχέδιο των κάθετων δια συνδετήριων αγωγών που θα μεταφέρουν LNG είτε αμερικανικό είτε από το Κατάρ είτε από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στο σχέδιο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης και των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-07-19 20:32:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ