Σίγουρος ο Τζόνσον ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι βέβαιος ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι  Βρετανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος.

Η Βρετανία επέτρεψε περιορισμένα ταξίδια χωρίς καραντίνα τον Μάιο και τον Ιούνιο και προσπαθεί να ενθαρρύνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν Βρετανούς ταξιδιώτες. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αυτόν τον μήνα θα καθορίσει λεπτομέρειες των σχεδίων που θα επιτρέψουν σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου να αποφύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή από κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι δύο δόσεις εμβολίου θα είναι απελευθερωτικές και θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», δήλωσε ο κ. Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

Μια αλλαγή κανόνα θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως τις 26 Ιουλίου, την πρώτη πλήρη εβδομάδα των βρετανικών σχολικών διακοπών, ανέφερε η εφημερίδα The Times.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου δεν θα υπόκεινται περιορισμούς.

Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις εισόδου τους μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Βρετανία που προκαλούνται από την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται την Παρασκευή να συζητήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πιέζει την ΕΕ να ακολουθήσει μια πιο ενοποιημένη προσέγγιση σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες για να σταματήσει η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης.

Οι Times δήλωσαν ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας  του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) που θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ ως απόδειξη πλήρους εμβολιασμού. Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία θα δεχόταν ένα νέο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που θα επιτρέπει ταξίδια, ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters