Σε διαθεσιμότητα έκτος αστυνομικός για την υπόθεση του Τάιρ Νίκολς

Λίγες ημέρες αφότου πέντε αστυνομικοί του Μέμφις απολύθηκαν και κατηγορήθηκαν για φόνο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του Tyre Nichols, ένας έκτος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της έρευνας για τον ρόλο του στην υπόθεση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τμήμα.

Ο αξιωματικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα – ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Πρέστον Χέμφιλ – απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με αποδοχές εν αναμονή ακρόασης, δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Μέμφις, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εμπλοκή του Χέμφιλ στην υπόθεση. Δεν έχουν ανακοινωθεί ποινικές κατηγορίες εναντίον του Χέμφιλ, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα από το 2018.

Οι πέντε απολυμένοι αστυνομικοί κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού, επίθεση, απαγωγή, υπηρεσιακή παράβαση και καταπίεση για τον θάνατο του Νίκολς, ενός 29χρονου που ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία μετά από τροχονομικό έλεγχο.  Ένα από τα τέσσερα βίντεο της σύλληψης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή περιελάμβανε υλικό από την κάμερα σώματος του Χέμφιλ, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δήλωση του δικηγόρου του, Λι Τζέραλντ. Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τζέραλντ για να σχολιάσει. Ο Τζέραλντ δήλωσε στους Times ότι ο Χέμφιλντ ήταν παρών στον τροχονομικό έλεγχο, αλλά όχι στον ξυλοδαρμό του Νίκολς, ο οποίος έλαβε χώρα σε δεύτερη τοποθεσία αφού ο Νίκολς το έσκασε.

«Δεν ήταν ποτέ παρών στη δεύτερη σκηνή», δήλωσε ο Gerald, προσθέτοντας ότι ο Hemphill συνεργάζεται με την έρευνα.

Την Παρασκευή, το τμήμα έδωσε στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες που φορούσαν τα μέλη του σώματος και από μια κάμερα τοποθετημένη σε στύλο κοινής ωφέλειας που έδειχνε αστυνομικούς να κλωτσάνε, να γρονθοκοπούν και να χτυπούν τον Νίκολς με γκλομπ στη γειτονιά της μητέρας του μετά τον τροχονομικό έλεγχο της 7ης Ιανουαρίου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε από τα τραύματά του τρεις ημέρες αργότερα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην αστυνόμευση στο Μέμφις και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, όπου ζούσε κάποτε ο Νίκολς.

Το παράρτημα του Μέμφις της NAACP ζήτησε την Κυριακή να λογοδοτήσουν όλοι οι αστυνομικοί και οι πρώτοι ανταποκριτές που εμπλέκονται στο βίαιο περιστατικό. Ορισμένοι από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμό ήταν μέλη του SCORPION, της εξειδικευμένης αστυνομικής μονάδας που το τμήμα διέλυσε το Σάββατο.

Μετά το περιστατικό, διαδηλωτές στο Μέμφις απαίτησαν από το τμήμα να ταυτοποιήσει όλους τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον τόπο του ξυλοδαρμού και να δώσει στη δημοσιότητα τους φακέλους του προσωπικού τους, ανέφερε η εφημερίδα Commercial Appeal. Την περασμένη εβδομάδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μέμφις δήλωσε ότι δύο υπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό «απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters