Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, μερικά 24ωρα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στην Ουκρανία ραντάρ αναγνώρισης για χρήση του Πυροβολικού, συστήματα εντοπισμού τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και εξοπλισμό επικοινωνιών. Το πακέτο που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας που γειτονεύει με τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για το υπόλοιπο της βοήθειας στην Ουκρανία που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος, που εκπνέει την 30ή Σεπτεμβρίου.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσινγκτον η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στις 16 Ιουνίου, ενώ οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμείωτη ένταση τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να αποτελεί απλά ένα από τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη βρίσκονται σε διένεξη – η Ουάσινγκτον προσάπτει πολλά στη Μόσχα, από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υποδομές, μεταξύ άλλων.