Συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ Κατάρ – Κίνας για 27 χρόνια

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα για 27 χρόνια, λέγοντας πως πρόκειται για τη “μεγαλύτερη διάρκεια” που έχει ποτέ καταγραφεί στη βιομηχανία αυτή, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Η ανακοίνωση γίνεται ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη επιδιώκουν να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με το πλούσιο σε αέριο εμιράτο του Κόλπου.

Η δημόσια εταιρία Qatar Energy θα εξάγει κάθε χρόνο τέσσερα εκατομμύρια τόνους LNG που θα προέρχεται από το νέο της πρότζεκτ Βόρειο Πεδίο (North Field) στη Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.

Πρόκειται για τη “συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG” ανέφερε ο αξιωματούχος, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της Qatar Energy.

Το Βόρειο Πεδίο είναι στο κέντρο της στρατηγικής του Κατάρ για αύξηση της παραγωγής LNG κατά 60% και πλέον, προκειμένου να φθάσει τα 126 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2027.

Η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αποτελεί την κυριότερη αγορά για το αέριο του Κατάρ, το οποίο καλοβλέπουν όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ήταν δύσκολες, με τη Γερμανία και άλλες χώρες να αρνούνται να υπογράψουν το είδος των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που έχει συνάψει το Κατάρ με τις ασιατικές χώρες.

Πήγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος