Συρία: Απειλές διαψεύσεις και αντιπαράθεση για τη χρήση χημικών (video)

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η χρήση χημικών στη Συρία και οι σκληρές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι κατηγορίες και οι διαψεύσεις συμπληρώνουν την αντιπαράθεση στο διπλωματικό πεδίο.

Οι δυνάμεις του Άσαντ που έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλη την ανατολική Γούτα κατηγορούν την ισλαμιστική Τζαϊς αλ Ισλάμ για κατασκευασμένη επίθεση επειδή έχει ηττηθεί. Για ψευδείς πληροφορίες μιλούν και οι σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος Ρωσία και Ιράν.
Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε την Κυριακή 8/4/2018 συμφωνία απομάκρυνσης εντός των επόμενων 48 ωρών των μαχητών της Τζάις αλ-Ισλάμ από την Ντούμα,τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα στις πύλες της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Στο μεταξύ,το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω τουίτερ προειδοποίησε ότι θα είναι μεγάλο το τίμημα για την νέα επίθεση, αποκαλώντας τον Άσαντ, ζώο.
«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί στηρίζουν το Ζώο τον Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πληρωθεί…».
Μόλις το Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αμερικανική επίθεση σε συριακές βάσεις μετά από επίθεση με σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν αποκλείει νέα επίθεση.
Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Επαφίεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ασκεί για τον μήνα Απρίλιο το Περού, να επιβεβαιώσει επισήμως τη διεξαγωγή της έκτατης συνεδρίασης, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» μετά την επίθεση με χημικά που φέρονται να διέπραξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία κι ενώ το Παρίσι έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, στην περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό.
Η Γαλλία θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» μετά την επίθεση με χημικά που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Eπίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που έχει δεχτεί επικρίσεις για την επιχείρηση στην Αφρίν, κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία.
«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται σε δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
Σχετικές ειδήσεις:
Καταγγελίες για χημική επίθεση στη Ντούμα – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς (video)
Συρία: Αποχωρεί η ανταρτική οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ από την ανατολική Γούτα
Aπειλές Τραμπ για ανταπόδοση της επίθεσης με χημικά στη Συρίαwww.ert.gr

2018-04-08 20:04:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ