Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής στο Πρώτο: Αυτοί είναι οι λόγοι για το “ράλι” των ενοικίων στο κέντρο και στα προάστια (audio)

Η υψηλή ζήτηση, καθώς ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι καθοριστικός για την αγορά ακινήτων, οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια, μεσοσταθμικά 20%-30% από το 2018, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών -Αττικής.

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή. Καταρχάς ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει σπίτια και κατέφυγε στη λύση του ενοικίου. «Μειώθηκε ο δανεισμός για αγοραπωλησίες άρα μπήκαν σε μια διαδικασία μίσθωσης, αφού η στεγαστική ανάγκη δεν σταματά ποτέ», εξήγησε. Επιπλέον, «έλειψαν πολλά ακίνητα από την αγορά, τα οποία μπήκαν σε μακροχρόνια μίσθωση, είτε πωλήθηκαν με Golden Visa, είτε επειδή μισθώθηκαν σε πολλές δομές. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η αγορά έμεινε χωρίς πολλά ακίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ζήτηση και να ανεβαίνουν οι τιμές, κάτι που συνεχίζεται».

Επίσης στην αύξηση των ενοικίων συνέβαλε και η τακτική ιδιοκτητών που είχαν επενδύσει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), περιμένοντας μεγαλύτερες αποδόσεις από τις συμβατικές και οποίοι όταν στράφηκαν μέσα στην πανδημία στις μακροχρόνιες μισθώσεις, ζητούσαν περισσότερα χρήματα, συμπαρασύροντας τις τιμές των ενοικίων.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, εκτίμησε ότι δεν αναμένονται «διορθώσεις», όσο υπάρχει υψηλή ζήτηση και έλλειψη ακινήτων. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. νοικιάζεται 600-800 ευρώ, δηλαδή ένας ολόκληρος μισθός. Υπογράμμισε, δε, ότι στα βόρεια και στα νότια προάστια, οι τιμές είναι ακόμη πολύ πιο υψηλές.

Για τις εμπορικές μισθώσεις, ο κ. Ποταμιάνος τόνισε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά με τις επιχειρήσεις εστίασης που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα (και παρά την επιδοματική πολιτική), επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλές ταχύτητες» και παίζουν ρόλο και οι περιοχές. Παράλληλα, το μίσθωμα για μια επιχείρηση είναι σε συνάρτηση και με το εάν δουλεύει η αγορά γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Ερμού, όπου τα μισθώματα δεν κλονίστηκαν καθόλου και τα ακίνητα γίνονται ανάρπαστα. «Αν πάμε όμως σε κάθετους της Ερμού, υπάρχουν προβλήματα με μειώσεις μισθωμάτων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο κ. Ποταμιάνος είπε ότι τα στοιχεία ήταν πολύ καλά μέχρι τον Μάρτιο του 2020, κυρίως λόγω της παρουσίας ξένων επενδυτών. «Με την πανδημία κόπηκε απότομα η φορά, αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο κινείται η αγορά με Έλληνες επενδυτές, έστω και με πιο χαμηλές αξίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.