Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τραμπ και Μέρκελ έχουν «πολύ καλές σχέσεις»

Τη διαβεβαίωση ότι έχει «καταπληκτική» σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα «πλουτίζει τη Ρωσία» επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων, λέγοντας ότι συζήτησε με τον Τραμπ θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο.
«Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον», υπογράμμισε.
Στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση σε ζητήματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο.
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Μακρόν είπε ότι διαφωνεί με την κριτική που άσκησε ο Τραμπ στην καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα του ρωσικού αγωγού αερίου.
Λίγο νωρίτερα, μια υψηλόβαθμη πηγή των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο Μακρόν πιστεύει πως η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πιο κοστοβόρα για τα μέλη της Συμμαχίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι ο Τραμπ πρότεινε στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%» ανάφερε ο Ράντεφ.
Αξιωματούχος πάντως του Λευκού Οίκου τόνισε αυτή δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε ενώ ο Τραμπ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-11 17:19:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ