Σύνοδος Υπ. Ενέργειας: Διχάζει η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σκληρή αναμενεται η αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Η πρόταση της Κομισιόν για «ταβάνι» στην τιμή στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διχάζει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – να λένε «όχι» στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα προσέρχεται αποφασισμένη να πιέσει και να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανα μεγαβατωρα.
«Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, προτείνοντας εναλλακτικά ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ίδια θέση υποστηρίζουν, εκτός από την Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

Από την άλλη και η Ολλανδία λέει όχι αλλά και η Γερμανία η οποία βέβαια θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την πρόταση αφού είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας λειτουργικός και έξυπνος μηχανισμός και αυτός όπως είναι δομημένος δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

Στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι «15» φάνηκαν ενωμένοι και όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα εάν υπάρξει και σήμερα αυτή η συνεργασία και ενότητα, είτε μπορούν να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος