Σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις

Με αναρτήσεις στο twitter απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, και γνωστοποίησε ότι σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Στη σχετική αναφορά του στο twitter ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Θα διαθέσουμε 1 δισ. ευρώ για να πάρουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας. Και θα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα μικρών δανείων, όπως έκανε και η Γαλλία, ώστε να δημιουργηθούν νέες μικρές επιχειρήσεις από ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο».

Θα διαθέσουμε €1 δις για να πάρουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας. Και θα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα μικρών δανείων, όπως έκανε και η Γαλλία, ώστε να δημιουργηθούν νέες μικρές επιχειρήσεις από ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 2, 2018

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημειώνει: «Ευχαριστούμε τον @kmitsotakis για την αποδοχή της πρωτοβουλίας μας για τα μικρά δάνεια κατά το πρότυπο της Γαλλίας έστω και με καθυστέρηση 20 περίπου χρόνων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε σπεύσει να αποκηρύξει κατηγορηματικά την Αναπτυξιακή Στρατηγική ίσως να μην είχε εκτεθεί, καθώς οι μικροπιστώσεις αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου.
— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) May 3, 2018

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη & σύντομα θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο για την παροχή μικροδανείων μέχρι 25χιλ. Ευελπιστούμε ότι θα έχει διακομματική αποδοχή. Δίκαιη ανάπτυξη στην πράξη.
— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) May 3, 2018

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας σημειώνονται τα εξής:
Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν τις μικροχρηματοδοτήσεις με καθυστέρηση 20ετίας. Εάν ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο του έκαναν τον κόπο να μιλήσουν με κοινωνικούς εταίρους και ανθρώπους της αγοράς στο χώρο των χρηματοδοτήσεων, θα μάθαιναν πως το υπουργείο Οικονομίας εδώ και ένα χρόνο περίπου συμβουλεύτηκε οικονομικούς φορείς (εγχώριους και διεθνείς) που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, προχώρησε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για την ανάπτυξη των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, πάνω στα πετυχημένα πρότυπα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και οι υπηρεσίες του υπουργείου συντάσσουν ήδη σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Η ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων στη χώρα μας περιλαμβάνεται και στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπόνησε η κυβέρνηση και την οποία παρουσίασε με επιτυχία στους θεσμούς πριν από μερικές μέρες.
Εδώ και μια 20ετία οι μικροχρηματοδοτήσεις δίνουν ευκαιρίες σε εκατομμύρια νέους επιχειρηματίες, κοινωνικές επιχειρήσεις κ.α. σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα διεθνώς δοκιμασμένο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιτρέπει σε νέους, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, ομάδες πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική ή άλλου τύπου χρηματοδότηση, να ξεκινήσουν ή να μεγεθύνουν τη δική τους ατομική, κοινωνική ή άλλη επιχείρηση, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
Απευθύνεται σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και για το σκοπό αυτό αποτελεί ένα μέσο με ισχυρό οικονομικό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα.
Στην Ελλάδα δυστυχώς, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία (θεσμική η χρηματοδοτική) για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-03 16:37:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ