Ταμείο Ανάκαμψης: Πακέτο 750 δισ. προτείνει η Κομισιόν-22,5 δισ. επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. δάνεια στην Ελλάδα (video)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Από αυτά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κ. Δαβάνης, τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια, θα διοχετευθούν προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως ένα σχέδιο ανάκαμψης, προτείνοντας να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.

Η Ιταλία, σύμφωνα με την πρόταση, θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. σε επιχορηγήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος στην ανάρτησή του.

Το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης είναι πρόσθετο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, που η Κομισιόν θα προτείνει να ανέλθει στο 1,1 τρισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι είναι πλέον, οι νέοι ίδιοι πόροι της Ένωσης, μέσω φορολόγησης των ρύπων, των πλαστικών, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της.

Οι ανακοινώσεις της Φον Ντερ Λάιεν, σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωβουλής, θα σηματοδοτήσουν ουσιαστικά την εκκίνηση μιας μακράς συζήτησης μέχρις ότου επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι “φειδωλοί” (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) έχουν υποστηρίξει τη λύση για προσωρινά και επιστρεπτέα δάνεια έκτακτης ανάγκης, οι χώρες του Νότου ζητούν κυρίως μεταβιβάσεις, η Ευρωβουλή ένα πακέτο τουλάχιστον €2 τρις και η πραγματική οικονομία, ρευστότητα για να “λαδωθούν” και να ξαναδουλέψουν τα γρανάζια της.

Το ευρώ κατέγραψε άλμα μετά τις αναφορές για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 1,1022 έναντι του δολαρίου από το 1,0932 προηγουμένως.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταποκρίσεις Γ. Συριόπουλος, Κ. Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ