Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις φωτιές


Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αποζημιώσεις για καταστροφή οικοσυσκευής και στεγαστική συνδρομή, αποζημιώσεις επιχειρήσεων, καθώς και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης προβλέπονται στα μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εξειδίκευσή τους να γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Τα μέτρα αναλυτικά
Άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσυσκευών
Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Για την υλοποίηση αυτών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κρίνεται αναγκαίος, «για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν – εφέτος – παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών και σχετικών υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, και να υλοποιηθούν – άμεσα – τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» επισημαίνεται.

«Η μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και του «ταμείου» αυτής, καθιστά εφικτή την κατάρτιση και υλοποίησή του», προστίθεται.

Ακόμη σημειώνεται ότι η εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων θα γίνεται μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συστήθηκε τον Μάρτιο του 2021.
Τα μέτρα στήριξης και οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τα 500 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν πόροι από ευρωπαϊκές πηγές, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα ανασταλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας αυτό θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί.

Για τα έργα αποκατάστασης και τα αντιπλημμυρικά έργα είναι το δεύτερο επίπεδο δράσης, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με την ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, άμεσα θα δίνεται προκαταβολή 5.000 – 12.000 ή 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια αίτηση από 18 Αυγούστου από πλατφόρμα και οι πληρωμές θα γίνονται σε λίγες ημέρες.
-Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών. Για τα ακίνητα θα λαμβάνουν προκαταβολή 5 έως 22 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις ζημιές.
-Ιδιες προκαταβολές θα δοθούν σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση.
-Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες. Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ και αναστολή πλειστηριασμών. Στην Εύβοια τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους των δήμων που επλήγησαν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα για τρίμηνη αναστολή εργασίας.