Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά deals του αθλητισμού

Του Νίκου Αθανασίου

O… χορός δισεκατομμυρίων των αθλητικών τηλεοπτικών θεαμάτων, με το αμερικανικό φουτμπόλ να είναι ο «βασιλιάς» των εσόδων!

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες αποτελούν τον μεγαλύτερο οικονομικό «παίκτη» του αθλητισμού. Τα περισσότερα έσοδα των πρωταθλημάτων και των διοργανώσεων, άρα και τον συλλόγων, προέρχονται από το συγκεκριμένο κομμάτι της «πίτας» και ανάλογα με το προϊόν, τόσο πιο σημαντικό είναι και το αντίτιμο για την κάλυψή τους. Πάμε να δούμε τα κορυφαία τηλεοπτικά deals των τελευταίων ετών στον παγκόσμιο αθλητισμό:

  • Πρώτο και πιο ακριβό, το αμερικάνικο φουτμπόλ, το γνωστό και ως ράγκμπι. Το 2014 η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος των ΗΠΑ υπέγραψε με τέσσερα δίκτυα. Το CBS, το FOX, το NBC και το ESPN. Το συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι το 2022 και κάθε χρόνο μπαίνουν στα ταμεία του NFL 4.5 δισεκατομμύρια δολλάρια! Στο σύνολο της οκταετίας, 39.6 δισεκατομμύρια δολλάρια! Το NFL είναι ο «βασιλιάς» των εσόδων και με μεγάλη διαφορά στην κορυφή της σχετικής λίστας.
  • Στην δεύτερη θέση συναντάμε ακόμη ένα τηλεοπτικό προϊόν made in USA. Ο μαγικός κόσμος του NBA. Το πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ. Από το 2016 και για εννιά χρόνια, μέχρι το 2025 δηλαδή, το κόστος της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των παιχνιδιών φτάνει στα 24 εκατομμύρια δολλάρια! ESPN και TNT είναι τα δύο κανάλια που μοιράζονται το ποσό. 1.4 δις το πρώτο και 1.2 δις το δεύτερο ετησίως!
  • Το top3 συμπληρώνει η MLB(Major League Baseball), δηλαδή το πρωτάθλημα baseball των ΗΠΑ. Από το 2014 μέχρι και το 2022 το Fox, το TBS και το ESPN συμφώνησαν να καταβάλλουν συνολικά 12.4 δισεκατομμύρια δολλάρια!
  • Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το πρωτάθλημα χόκει των ΗΠΑ. Το NHL. Με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, πάντως. Για δώδεκα χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2024 η διοργανώτρια αρχή θα έχει εγγυημένα 5.2 δισεκατομμύρια δολλάρια! Το δίκτυο Canadian network Rogers Sportsnet είναι η «πηγή» των εσόδων.
  • Φεύγουμε από τις ΗΠΑ και πάμε στην Ευρώπη. Στο κορυφαίο τηλεοπτικό προϊόν του αθλητισμού της Γηραιάς Ηπείρου. Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η Premier League. Αν και η απόσταση είναι χαοτική σε σχέση με το NFL και το NBA, τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια για την Premiership. Το συνολικό ποσό για μια τριετία(2019-2022) αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια. SKY, BT και Amazon είναι η τριπλέτα των παρόχων.
  • Με μικρή διαφορά από την Premier League ακολουθεί η Bundesliga. To γερμανικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. SKY Germany και DAZN συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2020 με τα «πάντσερ», ώστε από την σεζόν 21-22 μέχρι το 24-25 να μεταδίδουν τα παιχνίδια της Λίγκας αντί 4.64 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Για το τέλος αφήσαμε δύο προϊόντα, τα οποία δεν θα περίμενε κανείς να έχουν τόσο υψηλά έσοδα από τα τηλεοπτικά. Το ινδικό πρωτάθλημα κρίκετ από το 2018 μέχρι το 2022 θα εισπράξει 2.55 δις δολλάρια ενώ το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας λαμβάνει 2 δισεκατομμύρια για την πενταετία, 2017-2022!

Προτεινόμενα για εσάς