Το γαλλικό δικαστήριο αναγκάζει τη Γκρενόμπλ να μην επιτρέψει το μπουρκίνι στις δημόσιες πισίνες

Σε νομική διαμάχη βρίσκεται η πόλη της Γκρενόμπλ με το γαλλικό κράτος, σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτρέπονται τα μπουρκίνι ή τα ολόσωμα μαγιό στις γαλλικές δημοτικές πισίνες.

Το ζήτημα πρόκειται να υποβληθεί ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Γαλλίας.

Η πόλη, στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων, είναι το επίκεντρο μιας οδυνηρής πολιτικής διαμάχης από τότε που ο Πράσινος δήμαρχος της, Ερίκ Πιόλ, ο οποίος ηγείται ενός ευρέος αριστερού συνασπισμού, πρότεινε χαλάρωση των κανόνων για τα μαγιό στις εξωτερικές δημοτικές πισίνες.

Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο τον Μάιο, δεν ονομάζουν το μπουρκίνι, αλλά θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να φορούν οποιοδήποτε είδος μαγιό, συμπεριλαμβανομένου του να αφήνουν τους άνδρες ή τις γυναίκες να καλύπτουν πλήρως το σώμα τους ή να επιτρέπουν στις γυναίκες να πάνε τόπλες με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνδρες.

Το κράτος αυτή την εβδομάδα κινήθηκε νομικά κατά της Γκρενόμπλ. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμαράν, είχε αντιταχθεί στο να επιτραπεί το μπουρκίνι στις δημοτικές πισίνες, αποκαλώντας το «απαράδεκτη πρόκληση» και λέγοντας ότι αντίκειται στις γαλλικές αξίες του κοσμικού χαρακτήρα. Κατόπιν εντολής του Νταρμαράν, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ισέρ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ζήτησε από ένα τοπικό δικαστήριο να παρέμβει για να αναστείλει την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων για την κοινοπραξία την 1η Ιουνίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της κυβέρνησης και ανέστειλε τους νέους κανόνες το βράδυ της Τετάρτης, με το επιχείρημα ότι «παραβίασαν σοβαρά την αρχή της ουδετερότητας στη δημόσια υπηρεσία». Ο Νταρμαράν έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση ήταν «εξαιρετικά νέα».

Όμως η πόλη της Γκρενόμπλ άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση θα περάσει τώρα στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Conseil d’Etat.

Η υπόθεση είναι σημαντική επειδή η πρόκληση του κράτους υποβλήθηκε βάσει του νέου νόμου του Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι. Αυτός ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να αμφισβητεί αποφάσεις που υποπτεύεται ότι υπονομεύουν τις κοσμικές παραδόσεις της Γαλλίας που αποσκοπούν στον διαχωρισμό της θρησκείας από το κράτος.

Η Γαλλική Δημοκρατία είναι χτισμένη σε έναν αυστηρό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, με σκοπό την προώθηση της ισότητας για όλες τις ιδιωτικές πεποιθήσεις. Αυτό απαιτεί από το κράτος να είναι ουδέτερο όσον αφορά τη θρησκεία και επιτρέπει σε όλους την ελευθερία να ασκούν την πίστη τους εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ υποστήριξε ότι το να φοράς μπουρκίνι στις πισίνες δεν είχε καμία σχέση με τη γαλλική κοσμικότητα. Οι κρατικοί αξιωματούχοι στη Γαλλία δεν επιτρέπεται να φορούν επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα στην εργασία, για να προστατεύσουν την κρατική ουδετερότητα, αλλά ο Πιόλ είπε ότι οι χρήστες δημοσίων υπηρεσιών, όπως οι κολυμβητές, ήταν απλώς μέλη του κοινού που ήταν ελεύθεροι να ντύνονται όπως θέλουν.

Η διαμάχη έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ολόσωμα μαγιό προκαλούν αναταραχή πριν από μια προεκλογική περίοδο. Το καλοκαίρι του 2016, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, περίπου 30 γαλλικά παράκτια θέρετρα απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις παραλίες, μετά από πρωτοβουλία του δεξιού δημάρχου των Καννών.

naftemporiki.gr