Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας προηγείται στις εκλογές

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας φαίνεται ότι  θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα με τις κάπλες τελικά να ενισχύουν τον έλεγχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στους κύριους μοχλούς εξουσίας της χώρας του.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, μπροστά από τους κομμουνιστές που κερδίζουν ποσοστό 19,61%.

Δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει μεικτό σύστημα ψηφοφορίας, όπου οι μισές έδρες εκχωρούνται σε μεμονωμένους υποψηφίους, ενώ οι άλλες μισές εκλέγονται απευθείας από τις λίστες των κομμάτων, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι αρκετά για την Ενωμένη Ρωσία ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία όλων των εδρών.

Μένει να φανεί αν η Ενωμένη Ρωσία, η οποία κατείχε τις 334 από τις 450 έδρες στο απερχόμενο κοινοβούλιο, θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να θεσπιστούν αλλαγές στο σύνταγμα.

 Ο Πούτιν βοήθησε στην ίδρυση της Ενωμένης Ρωσίας και εξακολουθεί να την υποστηρίζει, αν και δεν είναι επίσημο μέλος.

Ο αγώνας για τον έλεγχο της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) έρχεται καθώς ο Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να επαναβεβαιώσει τη Ρωσία ως γεωπολιτική δύναμη, προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η θέση του παραμένει σταθερή εν μέσω μιας ανταγωνιστικής σχέσης με τη Δύση. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας παραμένουν, παρά τη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία,  Αντρέι Τούρτσακ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα, προσθέτοντας ότι το κόμμα κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Η Ενωμένη Ρωσία δεν μπορεί πάντως να υποστηρίξει πως κέρδισε την καρδιά των Ρώσων, καθώς εμπιστοσύνη στο κόμμα αυτό δήλωσε πως έχει ποσοστό μικρότερο του 30% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το κρατικό κέντρο δημοσκοπήσεων VTsIOM.

naftemporiki.gr