Το μεγάλο κρασάρισμα και οι δύσκολες έξι ώρες του Ζάκερμπεργκ

Σε λειτουργία επέστρεψαν το Facebook και οι «συγγενικές» εφαρμογές WhatsApp και Instagram, μετά από διακοπή λειτουργίας που κράτησε σχεδόν έξι ώρες.

Η πρόσβαση στις τρεις υπηρεσίες, που ανήκουν στο Facebook, δεν ήταν δυνατή στο διαδίκτυο ούτε στις εφαρμογές των smartphone. Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το χθεσινό μπλακάουτ ήταν «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», με 10,6 εκατομμύρια αναφορές προβλημάτων σε όλο τον κόσμο.

Το χάος που προκλήθηκε με την διακοπή της πρόσβασης σε όλο τον κόσμο για τις εφαρμογές που είναι από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες του διαδικτύου- με 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο-, οφείλεται σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων των εφαρμογών, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η διακοπή της κυκλοφορίας δεδομένων είχε «σταδιακά αποτελέσματα στην επικοινωνία μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας και έφερε τις υπηρεσίες μας σε αδιέξοδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος για τις υποδομές ,Σάντος Τζάναρνταν.

Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δήλωσαν στους Financial Times ότι η διακοπή φαίνεται να προκλήθηκε από ένα πρόβλημα στο DNS, τον «παγκόσμιο τηλεφωνικό κατάλογο του διαδικτύου», ένα κεντρικό μέρος του συστήματος για τη δρομολόγηση της διαδικτυακής κίνησης.

Η δυσλειτουργία ήταν τόσο δύσκολο να ελεγχθεί ώστε, σύμφωνα με τους New York Times, το Facebook έπρεπε να στείλει μια ομάδα στο κέντρο δεδομένων του στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια για να επιχειρήσει μια «μη αυτόματη επαναφορά» των διακομιστών.

Πάντως, σύμφωνα με το Facebook, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα της διάρκειας της διακοπής.

Το τεχνικό τμήμα της εταιρείας ζήτησε συγγνώμη σε ανάρτησή του, αναφέροντας το μέγεθος της κοινότητας που επηρεάστηκε. «Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», ανέφεραν.

Νωρίτερα και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε ζητήσει συγγνώμη από όσους επηρεάστηκαν από τη διακοπή, η οποία κόστισε στον Ζάκερμπεργκ περίπου 6 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές του Facebook έκλεισαν με πτώση 4,9 % τη Δευτέρα. Παρά την πτώση όμως, η μετοχή του Facebook παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των επενδυτών μετά τις αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν, πρώην υπαλλήλου του Facebook, η οποία είναι υπεύθυνη για τις διαρροές εγγράφων στη Wall Street Journal που σύμφωνα με την ίδια αποδεικνύουν ότι η εταιρεία βάζει το οικονομικό της συμφέρον πάνω από το κοινό καλό.

naftemporiki.gr