Το φάντασμα του Covid στοιχειώνει ξανά το Πεκίνο 100 ημέρες πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν εμβολιαστεί τα τρία τέταρτα των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών της. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: «Εχουν εμβολιαστεί πλήρως 1,068 δισεκατομμύρια Κινέζοι. Το 75,6% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει ανοσία στον covid ,καθώς έχουν χορηγηθεί 2.245 δισεκατομμύρια δόσεις»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μι Φενγκ. Οσο και αν είναι εντυπωσιακές αυτές οι ανακοινώσεις δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους φόβους για αναζωπύρωση του κορωνοϊού στο κινεζικό έδαφος.

Περίπου 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, η ανησυχία  μάλιστα αυξάνεται. Οι διοργανωτές των Αγώνων, που θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, παραδέχτηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι «αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση» λόγω του Covid-19.

Σήμερα πάντως, ακυρώθηκε ο μαραθώνιος στη Γουχάν, στην πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, στα τέλη του 2019. Στον μαραθώνιο είχαν δηλώσει συμμετοχή 26.000 άτομα, αλλά οι αρχές ματαίωσαν τη διοργάνωση «προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας».

Για αρκετούς μήνες, η Κίνα είχε μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων, χάρη σε μια τεράστια εκστρατεία υποβολής του πληθυσμού σε τεστ, σε συνδυασμό με το αυστηρό κλείσιμο των συνόρων. Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, το Πεκίνο ανέφερε 26 νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα.

Ο κινέζος  εκπρόσωπος Μι Φενγκ προειδοποίησε τον πληθυσμό για τον αυξημένο κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, καθώς σε 11 επαρχίες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 νέα κρούσματα  σε μια εβδομάδα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, από τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 4.941.032 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο .Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 243 εκατομμύρια.