Υπάρχουν εξωγήινοι αλλά βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από εμάς

Ο Βρετανός σωματιδιακός φυσικός Μπράιαν Κοξ έχει γίνει διάσημος χάρις στην συνεργασία με το BBC και τις τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει με αντικείμενο τον κόσμο της Φυσικής και του Διαστήματος.

Μιλώντας στο πρωινό πρόγραμμα του BBC την Κυριακή ο Κοξ μίλησε για την πιθανή ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού. «Υπάρχουν περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν οπότε είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς εκεί έξω» ανέφερε ο Κοξ κάνοντας στη συνέχεια μια ανάλυση σε σχέση με την εξέλιξη της ζωής στη Γη και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κάθε της μορφή στο Διάστημα.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η ζωή ήταν παρούσα στη Γη πριν από 3,8 δισ. έτη και ο πρώτος πολιτισμός εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα. Χρειάστηκαν λοιπόν περίπου τέσσερα δισ. έτη για να φτάσουμε από την γέννηση της ζωής στην εμφάνιση πολιτισμού. Είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, το ένα τρίτο της ηλικίας του Σύμπαντος κάτι που σημαίνει ότι οι μικροβιακές μορφές ζωής είναι πιθανώς πολύ κοινές αλλά μορφές ζωής σαν τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν με υποχρέωνε κάποιος να κάνω μια εκτίμηση θα έλεγα ότι υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής παντού, για αυτό και τις αναζητούμε σε άλλους κόσμους όπως για παράδειγμα, στον Άρη» λέει ο Κοξ που δίνει και ένα οικολογικό μήνυμα. «Αν οι άνθρωποι κατοικούν τον μόνο πλανήτη με ζωή σε έναν γαλαξία με 400 δισ. άστρα αυτό μας δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη όσον αφορά την προστασία του από την κλιματική αλλαγή».

Η Μόνικα Γκρέιντι, καθηγήτρια πλανητικών και διαστημικών επιστημών συμφωνεί με τον Κοξ όσον αφορά τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής. «Ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος από άστρα διαφορετικών τύπων και πλανήτες που βρίσκονται σε αυτά τα άστρα. Είναι λοιπόν στατιστικά πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή σε κάποιον πλανήτη του γαλαξία μας. Από την στιγμή που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει νοήμον πολιτισμός στο ηλιακό μας σύστημα οπουδήποτε και αν αυτός έχει αναπτυχθεί θα πρέπει να έχει αναπτύξει τεχνολογία διαστρικών ταξιδιών και πάλι θα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ. Ευελπιστώ ότι ένας τέτοιος πολιτισμός θα έχει καταφέρει να εξελιχτεί τόσο ώστε να έχει κατανοήσει πλήρως ότι η ειρήνη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι πιο ασφαλείς παράγοντες επιβίωσης ενός πολιτισμού από τον πόλεμο, τον τρόμο και την αδικία».  

 

Προτεινόμενα για εσάς