Χωρίς πρόσθετους φόρους ο προϋπολογισμός του 2021- Επ. Προκαταβολή και για αγρότες

Για ένα προϋπολογισμό «που στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας,  κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Διεύρυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021- Φέτος στα 5,4 δισ. ευρώ»

«Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, και πιθανόν την Παρασκευή,  θα καταβληθεί η 3η δόση, με την οποία θα έχουμε δώσει πάνω ένα δισ. ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει πίνακες ανά νομό και επάγγελμα, για το που πάνε τα ποσά, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε  ότι το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό έχουν πάρει οι καφετέριες και ακολουθούν τα ταξί, τα εστιατόρια, οι ψησταριές, οι δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια και μια σειρά από άλλους κλάδους.

Ενημέρωσε επίσης ότι προχθές Δευτέρα καταβλήθηκαν 420 εκατ. ευρώ σε 79.000 επιχειρήσεις: Οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι 237.581, το ποσό είναι 1,4 δισ. ευρώ, ήδη, ενώ «σήμερα, θα καταβληθεί ακόμα ένα πολύ μεγάλο ποσό, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού είπε ότι «είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε έχουν μαντικές ικανότητες του πώς θα εξελισσόταν η υγειονομική κρίση.

«Αναμένεται η 2η πανευρωπαϊκά μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας»

» Όσο για τα περί «υπεραισιόδοξης» εκτίμησης για το ποσοστό ανεργίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι ευρωπαϊκές μελέτες συμφωνούν με τα σημάδια ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, ενώ και η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι «η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την 2η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών».

«Ενισχύσαμε το ΕΣΥ κατά 800 εκατ. ευρώ»

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για χαμηλή ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι βιάστηκε να υιοθετήσει «ψευδείς ειδήσεις» και στοιχεία του Απριλίου 2020. Κατέθεσε  στα πρακτικά πίνακες με μηνιαία στοιχεία, με χρήματα που δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας από το αποθεματικό, «με κωδικό, με ημερομηνία, και συγκεκριμένη αναφορά», τα οποία, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το σύνολο των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα διαρκώς ενισχύονται και εμπλουτίζονται, και ότι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020, ενώ  το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα ανέλθει στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή- ‘Ενταξη των αγροτών 

Την ένταξη των αγροτών στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Σταϊκούρας και Μάκης Βορίδης αντίστοιχα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις στήριξης και να λάβουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου.

Την ενίσχυση δικαιούνται:

  •  Όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ (τουλάχιστον) το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019 και παράλληλα τα έσοδά τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 ήταν μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019.
  •  Ειδικά για τις πληγείσες α 1.000 ευρώ, που θα λάβουν οι δικαιούχοι ως «επιστρεπτέα προκαταβολή», θα επιστρέψουν μόνο τα 500 ευρώ.πό τον «ΙΑΝΟ» περιοχές δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ (τουλάχιστον) το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019.

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ