10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με “ιστορικά χαμηλό” κόστος

Με ιστορικώς χαμηλότερο επιτόκιο 1,22% και προσφορές που ξεπέρασαν τα 18 δις.ευρω, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία, η οποία συνιστά ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι «οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας».

Με την επανέκδοση του 10ετούς τίτλου, το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, ώστε να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα. Στόχος είναι η άντληση 1,5 με 2 δισ.ευρώ, ενόψει των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος, με την επανέκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, μετέδωσε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα, εξέδωσε 10ετές ομόλογο τον Ιούνιο, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 1,57%, εκμεταλλευόμενη τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. «Ενισχύσαμε τη ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούνιο για να έχουμε έναν τίτλο μεγέθους αναφοράς με όρους Ευρωζώνης και για να είναι αυτός πιο ελκυστικός για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, λόγω των αγορών τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα, που επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, έχει ένα «μαξιλάρι» 34 δισ. ευρώ από πόρους του ESM που δεν έχει χρησιμοποιήσει και από τη ρευστότητα που πήρε από τις αγορές, έχοντας αντλήσει φέτος 7,5 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων.

Σχετική είδηση:Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο – Υψηλή ζήτηση

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ