20η Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα προσφύγων (video)

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θεωρεί ότι τώρα είναι αναγκαία περισσότερο απο ποτέ, μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 68,5 εκατομμύρια. Πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή διώξεων.

«Δεν είναι η ημέρα ενός φορέα, ούτε ενός Οργανισμού, δεν είναι η ημέρα της Ύπατης Αρμοστείας, του ΟΗΕ, της ελληνικής κυβέρνησης,είναι η ημέρα των προσφύγων» τονίζει ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρ.
«Η οικοδόμηση και διατήρηση μιας κοινωνίας ανοικτής και ανεκτικής στη διαφορετικότητα, δίνει νόημα και περιεχόμενο στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και δεν αφήνει χώρο για να αναπτυχθεί η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός» επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 , ξεπερνά τις 25.000 έναντι 14.000 το πρώτο τετράμηνο του 2017.
«Το ουσιαστικό πρόβλημα έγκειται», πρόσθεσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, «στο ότι οι εισροές στη χώρας μας είναι μεγαλύτερες από τις εκροές για μεγάλο διάστημα και αυτό έχει να κάνει με τη στάση πολλών κρατών μελών της ΕΕ που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά».
Οι πρόσφυγες καλύπτονται πλήρως υγειονομικά με πολιτική πρόληψης της δημόσιας Υγείας από την περίοδο της έναρξης της προσφυγικής κρίσης στην χώρα μας. Τρία χρόνια μετά, τα παιδιά έχουν πρόσβαση στην παιδεία και τα ελληνικά Σχολεία.
Την δυσαρέσκειά του για τις χώρες που υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες εξέφρασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και για την ακαταλληλότητα των πλοίων της Φρόντεξ.
Με σύνθημα «η τέχνη μας ενώνει και μας ενδυναμώνει»,το ελληνικό φόρουμ μεταναστών,προσφυγικές κοινότητες και ΜΚΟ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Ελίνα Κολύβαwww.ert.gr

2018-06-20 19:56:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ