Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου 2024 την αλλαγή στη διοίκηση του Αγίου Όρους, με τον Πρέσβη επί τιμή, κ. Αναστάσιο Μητσιάλη, να παραχωρεί τη θέση του στον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή. Αυτή η αλλαγή έρχεται σε μια περίοδο που το Άγιον Όρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) στο Άγιο Όρος, προκειμένου να εκτελέσουν δικαστική απόφαση για έξωση των Ζηλωτών μοναχών από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Η επιχείρηση αυτή είχε ως στόχο την επιβολή της δικαστικής απόφασης που αφορούσε την επιστροφή της μονής στη νόμιμη αδελφότητα, καθώς οι Ζηλωτές μοναχοί αρνούνται εδώ και δεκαετίες να αναγνωρίσουν την εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε έντονη αναστάτωση, καθώς οι μοναχοί που βρίσκονται στη μονή αντιδρούν σθεναρά και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη θέση τους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ένταση και ανησυχία στο Άγιο Όρος, με τους μοναχούς να συγκεντρώνουν υποστηρικτές και να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Ο νέος Διοικητής, Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Η παρουσία του ίσως φέρει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εντάσεων, προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση που θα συνδυάζει την εφαρμογή του νόμου με τον σεβασμό προς την ιστορική και πνευματική σημασία του Αγίου Όρους. Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου και της συνολικής ειρήνης στο Άγιον Όρος.

Δείτε την ανακοίνωση

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ