Αυτό σημαίνει ότι στην Audi έχουν ως στόχο να αυξήσουν τις πωλήσεις του όχι μόνο με τη βελτίωση του A3 σε κάθε τομέα του αλλά και με την αύξηση των επιλογών που προσφέρουν στον υποψήφιο αγοραστή.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό; Το μοντέλο διατίθεται ήδη ως πεντάθυρο hatchback, ως τετράθυρο ακόμα και ως ένα κορυφαίο hot hatch το οποίο έχει επιδόσεις sports car. Κι όμως, αυτά δεν είναι αρκετά, τουλάχιστον όχι για τους ανθρώπους της Audi.



Εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει ζωτικός χώρος για περαιτέρω διαφοροποίηση του μοντέλου η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική ως διαδικασία -δηλαδή κερδοφόρα- γιατί να μην γίνει η προσπάθεια;

Τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας ήταν ενθαρρυντικά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ακόμα τετράτροχο δημιούργημα: Το A3 Allstreet.

«Τι εννοείτε;»
Η συγκεκριμένη λέξη μετά την ονομασία του μοντέλου προσδιορίζει την crossover έκδοσή του. Το A3 Allstreet είναι ένα τέτοιο όχημα με την κλασική μορφή του, αυτή που γνωρίσαμε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά κυρίως από αυτή του 2000.



Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρόκειται για μια εκδοχή του αυτοκινήτου με μεγαλύτερο ύψος του πατώματός του από το έδαφος συγκριτικά με αυτό του A3 Sportback και με πιο έντονη εμφάνιση, χάρη στην προσθήκη στο αμάξωμά του πλαστικών τα οποία συμβάλλουν σε ένα πιο δυναμικό χαρακτήρα.

Στην Audi, για να το διαφοροποιήσουν επί τοις ουσίας και να το κάνουν να έχει τη δική του προσωπικότητα και να προσελκύσει το κοινό του, αποφάσισαν να το κάνουν κατά τρία εκατοστά πιο ψηλό από το έδαφος.



Αυτό έγινε ως εξής: Η μοχλική διάταξη της ανάρτησης του A3 Allstreet αυξήθηκε κατά 1,5 εκατοστό σε ύψος, συγκριτικά. Επιπλέον, στο αυτοκίνητο τοποθετούνται ελαστικά μεγαλύτερου προφίλ χάρη στα οποία προστίθεται ακόμα 1,5 εκατοστό με τροχούς 16 ιντσών. Έτσι, στο σύνολό της, η απόσταση από το έδαφος είναι μεγαλύτερη κατά 3,0 εκατοστά.

Η εμφάνιση
Το A3 Allstreet επωφελείται διπλά στον αισθητικό τομέα του. Το αμάξωμά του αφενός έχει τις αλλαγές που αφορούν στην πρόσφατη επανασχεδίαση της τέταρτης γενιάς του μοντέλου και αφετέρου τα επιπρόσθετα στοιχεία που ορίζουν την κατασκευαστική ύπαρξή του.

Η εμφάνισή του είναι πιο δυναμική για τον χαρακτήρα του πολυτελούς μικρομεσαίου. Στο εμπρός μέρος του, η ευρεία οκταγωνική μάσκα («Singleframe») με τη χαρακτηριστική κυψελοειδή γρίλια είναι βαμμένη σε μαύρο ματ χρώμα και εκτείνεται από περίπου την άκρη του καπό έως χαμηλά στον προφυλακτήρα.



Στις άκρες του τελευταίου υπάρχουν τραπεζοειδείς αεραγωγοί και στο κάτω μέρος του πλαστικό ασημί χρώματος το οποίο παραπέμπει σε μικρό σπόιλερ.

Στο πλάι, οι θόλοι των τροχών και τα μαρσπιέ καλύπτονται από σχετικά πλατύ προστατευτικό πλαστικό το οποίο -εκτός του ουσιαστικού ρόλου του- συμβάλλει στην crossover εμφάνιση και επιτείνει την αίσθηση του αυξημένου ύψους. Για το τελευταίο φροντίζουν επίσης και οι μπάρες οροφής.



Στο πίσω μέρος τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του A3 Allstreet είναι τα επίσης ασημί χρώματος τραπεζοειδή πλαίσια τις άκρες του εκεί προφυλακτήρα και το ίδιας απόχρωσης πλαστικό στο κάτω μέρος του, το οποίο μοιάζει σαν αεροδυναμικός διαχύτης αλλά έχει και τον ρόλο προστατευτικής ποδιάς.

Πέραν αυτών, η νέα έκδοση του αυτοκινήτου έχει τα επανασχεδιασμένα LED φώτα ή LED Matrix στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδοχές του μοντέλου. Τα εμπρός χωρίζονται σε τρία επίπεδα και αποτελούνται από 24 στοιχεία, συνολικά.



Για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο, άρα και στο A3 Allstreet, υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης της γραφικής φωτεινής ταυτότητάς τους σε τέσσερις διαφορετικές επιλογές, κατά την προσέγγιση του οδηγού στο αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται μέσω του συστήματος MMI.

Στο πίσω μέρος του οχήματος τα εκεί φώτα είναι επίσης LED και καθένα από αυτά έχει έξι στοιχεία. Εκτός από το κόκκινο προειδοποιητικό φως που εκπέμπουν λειτουργούν και ως φλας, με την αντίστοιχη φωτεινή κίνηση από το κέντρο προς την άκρη.

Στο εσωτερικό
Το νέο A3 Allstreet έχει το ανανεωμένο εσωτερικό του μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι το ταμπλό του είναι πιο σύγχρονο και ενσωματώνει ένα πιο ψηφιακό περιβάλλον με την ύπαρξη του Audi Virtual Cockpit.



Στη θέση του πίνακα οργάνων υπάρχει έγχρωμη οθόνη 10,1 ιντσών (περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό) και στο κέντρο του η έγχρωμη οθόνη αφής 12,3 ιντσών. Μάλιστα, η τελευταία είναι στραμμένη υπό μικρή γωνία προς τον οδηγό για τον διευκολύνει στον χειρισμό της.

Ιδιαίτερο στοιχείο είναι η διαμόρφωση των αεραγωγών για τον οδηγό οι οποίοι εξέχουν με όμορφο τρόπο εκατέρωθεν του πλαισίου που ενσωματώνει τον πίνακα οργάνων.



Κάτω από την κεντρική οθόνη υπάρχουν οι φυσικοί διακόπτες για τον χειρισμό του συστήματος αυτόματου κλιματισμού και παρακάτω άλλοι που ενεργοποιούν άμεσα άλλα συστήματα όπως το ESP, την αυτόματη στάθμευση ή τη «συντόμευση» για την παραμετροποίηση των συστημάτων προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό είναι ανακυκλωμένα σε μεγάλο βαθμό. Η ποιότητά τους είναι καλή τόσο για το μαλακό που υπάρχει στο επάνω μέρος του ταμπλό όσο και για το σκληρό πλαστικό. Πολύ καλής ποιότητας είναι και η επένδυση στα καθίσματα και στις πόρτες.



Τα καθίσματα είναι σκληρά σε αίσθηση και τα εμπρός έχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη. Στο πίσω, δύο ενήλικοι θα μεταφερθούν με σχετική άνεση και θα έχουν στη διάθεσή τους καλό ωφέλιμο χώρο.

Το μεταξόνιο του A3 Allstreet είναι ίδιο με αυτό του A3 Allstreet Sportback συνεπώς η καμπίνα του δεν αλλάζουν, συγκριτικά. Αυτό ισχύει και για το πορτμπαγκάζ. Να σημειώσουμε ότι οι δύο εκδόσεις δεν έχουν διαφορές και σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις του αμαξώματός τους.

Ο crossover χαρακτήρας
Η απόφαση να αποκτήσει κάποιος το νέο A3 Allstreet καθορίζεται κυρίως από την εμφάνισή του και από την ευκολία κίνησης σε χωματόδρομο ή για να διέλθει από κάποια κακοτεχνία του δρόμου, το οποίο επιτρέπει το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος.



Κατά τα λοιπά, η καινούργια έκδοση του μοντέλου δεν διαφοροποιείται αναφορικά με το σασί του. Η ανάρτησή του αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός και από διάταξη πολλαπλών (σημ.: τεσσάρων) συνδέσμων πίσω.

Το αυξημένο ύψος της οφείλεται στα κατάλληλα για την περίσταση ελατήρια και αμορτισέρ. Στο πίσω μέρος, αυτά είναι τοποθετημένα χωριστά και όχι ομόκεντρα.



Στην έκδοση A3 Allstreet 35, κάτω από το καπό υπάρχει ο τετρακύλινδρος 1.5 TFSI που αποδίδει 150 ίππους. Είναι υποτετράγωνος και διαθέτει το σύστημα ACT το οποίο απενεργοποιεί τους δύο κυλίνδρους όταν ο οδηγός δεν εφαρμόζει μεγάλο φορτίο.

Επίσης, συνδυάζεται και με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας ο οποίος αποδίδει 20 ίππους και μέγιστη ροπή 25 Nm.



Το A3 Allstreet διατίθεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων το οποίο είναι ομαλό στις αλλαγές των σχέσεων, είτε κατά την επιτάχυνση είτε κατά την επιβράδυνση. Εκτός από το κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας του υπάρχει τόσο το Sport όσο και η «χειροκίνητη» διαμόρφωσή του.

Στην τελευταία, το κιβώτιο διατηρεί την επιλεγμένη σχέση σε υψηλότερες σ.α.λ. (μέχρι να την αλλάξει τελικά όταν αυτές αυξηθούν πέρα από το προκαθορισμένο όριό τους). Ο οδηγός δύναται να αλλάζει τις ταχύτητες μέσω μοχλοδιακοπτών στο τιμόνι.



Στον δρόμο, το καινούργιο A3 Allstreet είναι σχετικά σφιχτό σε αίσθηση και η οδική συμπεριφορά του είναι αντίστοιχη του A3 Sportback. Με αυτό εννοούμε ότι είναι ευκολοδήγητο τόσο εντός πόλης όσο και σε ταξίδι.

Η ορατότητα που παρέχει στον οδηγό είναι καλή και τώρα αυτός μπορεί να διακρίνει λίγο καλύτερα τι υπάρχει εμπρός του ή περιμετρικά λόγω του ότι κάθεται πιο ψηλά. Η επιτάχυνση εν κινήσει είναι καλή για τα δεδομένα του κινητήρα και το επίπεδο θορύβου σχετικά χαμηλό, ακόμα και αυξάνεται η ταχύτητα.



Η αίσθηση του τιμονιού είναι σχετικά μέτρια αλλά το σύστημα διεύθυνσης είναι άμεσο όταν ο οδηγός αλλάζει πορεία. Σε ό,τι αφορά στο σύστημα πέδησης, τα φρένα είναι αποτελεσματικά και ακινητοποιούν το αυτοκίνητο σε σχετικά μικρή απόσταση. Όμως, δεν έχουν καλή αίσθηση.

Τέλος, η γενικότερη οδική συμπεριφορά του είναι καλή. Εάν ο οδηγός αποφασίσει να κινηθεί με πιο σβέλτο ρυθμό το A3 Allstreet ανταποκρίνεται στην επιθυμία του. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα ESP έχει ρυθμιστεί κατάλληλα για τον χαρακτήρα της νέας έκδοσης και αυτό σημαίνει ότι επεμβαίνει πιο σύντομα εάν αυτός το «παρακάνει», για να περιορίσει το φαινόμενο της υποστροφής.

Τελικά, τι είναι το νέο A3 Allstreet; Ήταν κάτι που χρειαζόταν η Audi στην γκάμα του μοντέλου; Για να απαντήσουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πωλήσεις crossover οχημάτων άλλων εταιρειών αλλά και τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας των ανθρώπων της εταιρείας τα οποία τους παρακίνησαν να το δημιουργήσουν.

Το A3 Allstreet προσφέρει ό,τι και το A3 Sportback αλλά σε εντυπωσιακότερη «συσκευασία» και ψηλότερο ανάστημα. Είναι ένα τυπικό τεχνολογικό δημιούργημά της και παρέχει την ασφάλεια και την πολυτελή εικόνα και υπόσταση που αναζητά κάποιος ο οποίος θα αποφασίσει να διαθέσει -τουλάχιστον- τις σχεδόν 34.000 ευρώ για να το αποκτήσει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Audi A3 Allstreet 35 1.5 TFSI mHEV 150 PS Stronic
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος 1.498 cc
Ισχύς: 150 PS στις 5.000-6.000 rpm
Pοπή: 250 Nm στις 1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,4 sec
Τελική ταχύτητα: 221 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 5,6/7,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 125 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.353/1.816/1.457 mm
Μεταξόνιο: 2.630 mm
Βάρος: 1.350 kg
Χώρος αποσκευών: 380-1.200 lt
Τιμή: Από 33.980 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ