Η Χαμάς όρισε τον Γιαχία Σινουάρ, τον επικεφαλής της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ως νέο πολιτικό ηγέτη της την Τρίτη, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα. Η δολοφονία του Χανίγια, που φέρεται να έγινε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, προκάλεσε έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Χανίγια θεωρούνταν μετριοπαθής ηγέτης της Χαμάς, και η δολοφονία του δημιούργησε κενό ηγεσίας στην οργάνωση, που έπρεπε να καλυφθεί γρήγορα. Η επιλογή του Σινουάρ, μιας αμφιλεγόμενης φιγούρας εντός της Γάζας και της Χαμάς, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της οργάνωσης να ενισχύσει την ηγεσία της σε μια κρίσιμη περίοδο.

Η ανακοίνωση της Χαμάς για τον διορισμό του Σινουάρ έγινε επίσημα το βράδυ της Τρίτης, με την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κασάμ, να εκτοξεύει αμέσως μετά ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Το Βιογραφικό του Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένας από τους συνιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κασάμ, και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση από την ίδρυσή της.

Το 1988 συνελήφθη από το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για συνεργασία με το Ισραήλ. Παρέμεινε στη φυλακή για 22 χρόνια, μέχρι την απελευθέρωσή του το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ επέστρεψε στη Γάζα και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη Χαμάς. Το 2017 εξελέγη επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, θέση που του έδωσε σημαντική επιρροή εντός της Χαμάς.

Ο Σινουάρ θεωρείται σκληροπυρηνικός και έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως ο “εγκέφαλος” πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2024.

Η ηγεσία του Σινουάρ στη Χαμάς ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια πιο σκληρή στάση της οργάνωσης, ειδικά μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων με το Ισραήλ.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ