Το σημείο ισορροπίας αναζητούν οι αγορές μετά το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών, που οδήγησε σε κατακρήμνιση αξιών. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές, που θεωρούν ότι ουσιαστικά με αφορμή τις εξελίξεις με τα επιτόκια στην Ιαπωνία, τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ, τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, έσπευσαν πολλοί επενδυτές να κεφαλαιοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη από τα “φουσκωμένα’ χρηματιστήρια από τον “πακτωλό” χρήματος των προηγούμενων ετών, που όμως πλέον, ένεκα του κύκλου υψηλών επιτοκίων, δεν υπάρχει.

Πάντως, ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων AMP, δήλωσε ότι μια διόρθωση φαίνεται να ξεκινά. «Οι μετοχές ανέβηκαν στα ύψη τον Ιούλιο λόγω των καλύτερων πληθωριστικών δεδομένων, της αυξανόμενης αισιοδοξίας για χαμηλότερα επιτόκια και της αισιοδοξίας για τα κέρδη που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη ανάλυσή του. Προσέθεσε ότι ενώ η άποψη της AMP είναι ότι τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν πιθανώς τις μετοχές κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, οι παγκόσμιες μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να επενδύσουμε μέσω μιας στρατηγικής ‘buy the dip’».

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην έκθεση των ΗΠΑ για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό και την κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων της Fed κατά τους επόμενους μήνες. «Τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται ένα ολοένα και πιο επισφαλές σκηνικό για τις αγορές αυξημένου κινδύνου, με μια διάθεση απομάκρυνσης λόγω μιας ακόμη δέσμης αδύναμων αμερικανικών στοιχείων, ακολουθούμενη από τα ως επί το πλείστον υποτονικά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε ανάλυσή τους.
Η Ασία σήμερα
Πάντως, σήμερα, το άνοιγμα των ασιατικών αγορών είναι θετικό. Ο δείκτης Nikkei 225 καταγράφει ένα “τίναγμα” φτάνοντας ακόμη και πάνω από το +9%, ενώ και ο Hang Seng κινείται σε θετικό έδαφος. ανακάμπτει και το πετρέλαιο, ‘βαρόμετρο”, άλλωστε για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τιμές, το μπρεν, πάνω από τα 77 δολάρια/βαρέλι, με ημερήσια άνοδο άνω του 1,3%.

Τα “απόνερα” στην Ελλάδα
Πάντως, όπως φαίνεται η αναταραχή με “σκαμπανεβάσματα” θα συνεχιστεί, κάτι που βέβαια, δημιουργεί ζητήματα, και στην περιφερειακή ελληνική οικονομία. Άλλωστε το μείζον για την Ελλάδα είναι να υπάρχει σταθερότητα, διεθνώς, ώστε να μπορέσει να κλειδώσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, κι έτσι να καταφέρει να συγκλίνει πιο γρήγορα με την ΕΕ.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ