Η συμμετοχή τρανς αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα με την απόφαση να αποκλειστεί η τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas από τη συμμετοχή της στους Αγώνες, ενώ άλλες αθλήτριες, όπως οι μποξέρ Imane Khelif από την Αλγερία και Lin Yu-ting από την Ταϊβάν, συμμετείχαν και μάλιστα η Khelif κατέκτησε χρυσό μετάλλιο. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα κριτήρια που εφαρμόζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για τη συμμετοχή τρανς αθλητριών στους Αγώνες.

Ο παιδίατρος και νεογνολόγος Αντώνης Δαρζέντας ανέφερε ότι η συμμετοχή τρανς αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα αποτελεί σοβαρό ζήτημα, καθώς οι βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν αντισταθμίζονται πλήρως με την καταστολή της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορές στη δύναμη, τη μυϊκή μάζα και τη φυσιολογία είναι σημαντικές και παραμένουν ακόμα και μετά από χρόνια καταστολής της τεστοστερόνης, καθιστώντας τον ανταγωνισμό άδικο για τις βιολογικές γυναίκες.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το φύλο καθορίζεται από τη σύλληψη και ότι οι ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν από τη στιγμή που το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα. Αυτές οι αλλαγές έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη φυσιολογία και την αθλητική απόδοση, κάτι που δεν μπορεί να αναιρεθεί πλήρως με ορμονικές θεραπείες. Ο διμορφισμός στη δύναμη και τη σωματική διάπλαση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εντυπωσιακός και δεν αλλάζει με τις υπάρχουσες ιατρικές επεμβάσεις.

Το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στον αθλητισμό, και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι στην επικαιρότητα τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των τρανς αθλητριών και προκύπτουν νέα στοιχεία και μελέτες. Ο Δαρζέντας τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιατρικά δεδομένα και να διασφαλιστεί ότι ο αθλητισμός παραμένει δίκαιος για όλους τους συμμετέχοντες.

Η περίπτωση της Imane Khelif, της τρανς μποξέρ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που ανακύπτει όταν οι κανόνες για τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών είναι χαλαροί ή μη επαρκώς καθορισμένοι.

Η ΔΟΕ επιτρέπει στους τρανς αθλητές να αγωνίζονται στις γυναικείες κατηγορίες αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η καταστολή της τεστοστερόνης, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα στον αθλητισμό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ