Ο Gökhan Gun, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός τουρκικής καταγωγής που εργάζεται ως εργολάβος για το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες όταν πράκτορες του FBI ανακάλυψαν ότι είχε στην κατοχή του απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα. Η σύλληψη έγινε την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2024, ενώ ο Gun ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για ένα ταξίδι στο Μεξικό.

Ταξίδι με “παρατυπίες”

Ο Gun, ο οποίος είχε άδεια για πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες λόγω της θέσης του, συνελήφθη καθώς περίμενε έναν οδηγό για να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Οι πράκτορες του FBI, που έφτασαν για να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας στο σπίτι του στη Βιρτζίνια, βρήκαν ανάμεσα στις αποσκευές του ένα σακίδιο που περιείχε έγγραφα με την ένδειξη “άκρως απόρρητο”.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του, οι αρχές βρήκαν στοίβες με χαρτιά στην τραπεζαρία του, πολλά από τα οποία ήταν επίσης επισημασμένα ως “άκρως απόρρητα”. Αυτή η ανακάλυψη έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Gun ότι τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του είχαν “λήξει” και δεν είχαν πλέον αξία.

Πολλαπλές εκτυπώσεις και μυστικότητα

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Gun είχε εκτυπώσει πάνω από 256 έγγραφα, συνολικά 3.400 σελίδες, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία. Οι περισσότερες εκτυπώσεις έγιναν κοντά στο τέλος της εργάσιμης ημέρας και τα έγγραφα μεταφέρθηκαν από το γραφείο του στο σπίτι του σε πλαστικές σακούλες.

Η δράση του Gun θεωρείται ύποπτη, καθώς τα έγγραφα που εκτύπωνε περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια. Οι αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους ο Gun συγκέντρωσε τόσα πολλά απόρρητα έγγραφα και αν υπάρχουν βαθύτερα κίνητρα πίσω από τις ενέργειές του.

Πιθανές επιπτώσεις

Αν κριθεί ένοχος, ο Gun ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών στις ΗΠΑ και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των διαδικασιών ασφαλείας που ακολουθούνται στο Υπουργείο Άμυνας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη συνέχιση της κράτησης του Gun, φοβούμενοι ότι θα προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα. Η υπόθεση συνεχίζεται, με την επόμενη ακροαματική διαδικασία να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ